Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова.

Кой от всички видове лещи са полезни за консумация?

За покълване трябва да използваме тази, при която е цяло семенцето. Когато накисваме лещата преди сваряване става съживяване на зрънцето. При накисване трипсиновите инхибитори се намаляват и целта е точно тази - да намалим инхибиторите, които не позволяват да усвоим голяма част от минералните соли на съовтетния продукт.

Подходяща ли е за захранване?

Да, много подходяща е червената леща с обелени семенца. Тя е много богата на белтъчини и на разтворими и неразтворими фибри. Много желязо и цинк можем да си набавим чрез нея и т.нар лифитинова киселина. Оказва се, че редовното приъствие на тази киселина може да осигури микроограгнизми в организма, които отключват микролеементите от храната и ние си ги добавяме. това е т.нар вегетариански парадокс.

Има ли някакви тайни при приготвянето на полезната леща?

Тук трябва да добавим всички подправки от бабината градина. Лещата съдържа устойчива скорбяла, която има предпазващо от рак дейтвие. Тя осигурява превес на полезните микророганизми и предпазва от възпаление и паталогични състояние като синдром на пропускливите черва.  А те с в основата на много автоимунни заболявания. 

Как да използваме храната в полза на нашето здраве са съвети, които д-р Емилова споделя със своите пациенти всяка сутрин по време на традиционните лекции в хотел "Аква Азур" край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите на клиниката на д-р Людмила Емилова е 0888/951288.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50

Почивка за здраве в клиниката на д-р Емилова

Иван Иванов от Плевен вече десет години идва в клиниката на д-р Людмила Емилова. С него разговаря Габриела Гаврилова. Аз съм търсил с години решение на високото кръвно налягане, наднорменото тегло и диабета. Още след първата седмица кръвното налягане и захарта се нормализираха и спрях хапчетата. Трудно ли се прави тази програма? Не,..

публикувано на 22.02.21 в 09:00