Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как изглежда географията на бирата в числа?

Снимка: БГНЕС

Най-скъпата бира в света се продава в Доха (Катар), със средна цена от 11,26 долара за една трета (33cl). Причината е въведеният стопроцентов данък през 2019 г. върху алкохолните напитки, който удвои цената алкохола само за един ден. Ислямската държава, където е необходимо специално разрешение за закупуване на алкохол, ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. и организаторите на събитието са гарантирали, че ще има алкохол за тези, които присъстват на мачовете, но само в предвидените за това места, забранено на публични места.

Второто място в списъка с най-скъпите страни е за Йордания, където цената е 9,4 $ за една третина), следвана от Китай, със средна цена от 7,71 долара.

В другата крайност са Претория, Блумфонтейн и Кейптаун (Южна Африка), където същото количество се продава на цена от 1,68 долара.

Страната с най-голямо потребление е Чешката република, където консумацията е 468 бири (33cl) на човек годишно. Германците пък са тези, които харчат най-много за бира близо 2000 долара годишно. 

На второ място е Украйна (1,76 долара), а на трето - Аржентина (1,79 долара).

Завършване на топ 10: Босна и Херцеговина ( 1,96 долара), Гана ( 2,05 долара) , Тунис ( 2,09 долара), Грузия (2,3 долара), Северна Македония ( 2,34 долара, Чили ($ 2,4) и Чехия ( 2.49 долара).

Въпреки че е дългогодишен организатор и домакин на бирения фест през октомври Германия, според числата" се нарежда на трето място след Чехия и Испания по консумация на пенливата напитка с 411 бутилки от 33cl на човек на година.



ВИЖТЕ ОЩЕ

С уникално мегапиано се сдоби училището за деца с нарушено зрение във Варна

Уникално мегапиано, на което се свири с крака, е инсталирано в специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна . Става дума за клавиатура с дължина девет метра, която има седем октави. Целта на проекта "Заедно по ноти" е ученици от специалното училище и техни връстници от други две училища в района-"Васил Левски" и..

публикувано на 12.05.21 в 16:24

Черните лебеди Ромео и Жулиета от зоопарка във Варна с три сиви бебета

Двойката черни лебеди Ромео и Жулиета вече имат поколение, съобщи директорът Иванка Стоянова. След почти 40 дни нетърпеливо очакване са се излюпили 3 малки лебеда, които се чувстват много добре и вече следват своята майка дори в езерцето. През това време Ромео ревностно обикаля около своето семейство и е готов на всичко, за да го защити, разказва..

обновено на 12.05.21 в 16:11

Пристанище Варна организира фотоконкурс по повод 115 години от създаването си

Официалното откриване на варненското пристанище се е осъществило на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I. 115 години по-късно Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето..

публикувано на 12.05.21 в 15:12

125-години от създаването на тракийското дружество във Варна

125-години от създаването на тракийското дружество във Варна отбелязаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на капитан Петко войвода на площад „Тракия” , представителите на организацията.Председателят на тракийското дружество Румяна Вълчева посочи,че след създаването дружеството през 1896 година, именно варненци стават инициатори на..

публикувано на 12.05.21 в 14:02
Николай Николов

Абитуриентски тоалети 2021: Екстравагантното взема превес над класическото

Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е тоалета, с който ще бъдат на бала. Всяка година тенденциите при избора на костюм и рокля се променят. Екстравагантните костюми са предпочитани от момчетата за сметка на класическите. Това каза в интервю за "Радио Варна" Николай Николов, собственик на един от големите центрове за..

публикувано на 12.05.21 в 08:00

Лятната библиотека на крайбрежната алея в Балчик очаква четящите хора

Лятната библиотека на крайбрежната алея в Балчик отново разтвори обятия за четящите хора. Т.нар. шарена банда от доброволци спретна мястото за отдих още преди Великденските празници, за да могат хората край морето да получат с дозата слънце и удоволствие от четенето. Тази година едни от големите дарители на книги са Александър Славчев от Морски..

публикувано на 11.05.21 в 16:41

ОУ "Св.св. Кирил и Методий" отбеляза тържествено патронния си празник

ОУ "Св.св. Кирил и Методий" отбеляза тържествено патронния си празник. Въпреки хибридната форма на обучение дворът на учебното заведение бе изпълнен с деца.  Глъчта на учениците и техният смях са туптящото сърце на училището и без тях то е пусто и празно място, каза директорът на школото Дарина Димитрова.  Музей, в който да се съхранява богатата..

обновено на 11.05.21 в 16:19