Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одрин сред окръзите с най-висок ръст на новозаразените с COVID в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В бита на нашия народ е залегнала традицията младите да засвидетелстват благодарност и уважение към роднините и близките, като ги посещават по различни поводи. Но аз ви умолявам, бъдете неблагодарни, до края на месец април прекратете всякакви контакти с родители, сестри, братя, с родственици, съседи, близки приятели, отказвайте всякакви покани за роднински събития. Отказвайте и на предложения от тяхна страна да ви гостуват". Така валията на граничния град Одрин Екрем Джаналп призова съгражданите да ограничат всякакви събирания по домовете или навън заради критичното увеличение в разпространението на епидемията от COVID-19 в района на Одрин.

Турското министерство на здравеопазването постави Одрин в категорията на окръзите с най-висок ръст на разпространение на епидемията от коронавирус /на епидемиологичната карта, изготвена от здравното министерство, окръзите с най-висок риск се отбелязват с червен цвят/, предава БТА. 

По данни на местните здравни власти само за една седмица случаите на заразени на 100 хиляди души от 75,29 са скочили на 107,43.

С нареждане на валийството централният булевард на Одрин е затворен за движение на автомобили. Премахнати са всички пейки за сядане в града и в парковете и градините.

Стремителното увеличение на ръста на епидемията в последната седмица шокира местните здравни институции, защото в резултат на мерките през есента броят на заразените бе спаднал значително и окръг Одрин се посочваше сред окръзите, които много добре се справят с пандемията.

Но по думите на валията Екрем Джаналп към момента равнището на разпространение на КОВИД-19 се е възвърнало към най-високите показатели отпреди една година.

"За съжаление броят на случаите на заразяване продължава да е висок. Това означава, че груповият имунитет е слаб и има условия за по-лесно и по-бързо разпространение на вируса, което е сериозен проблем за нас", подчерта той.

В окръзите с най-висок ръст на епидемията, които към момента са 12 на брой в страната, се запазват ограничителните мерки за излизане навън през уикенда, както и комендантският час.

Режимът за учениците се определят от местните власти.

При влизане в Турция от Капъкуле и другите гранични пунктове се изисква от пътниците да представят отрицателен PCR тест.

Пазарите на открито в Одрин, които масово се посещаваха от българите преди въвеждането на ограничителните мерки, са затворени и ще останат затворени вероятно до края на април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35