Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на омега-3 мастни киселини. Тази киселина се намира между двата слоя белтък в кората на човешкия мозък. Голямо количество от нея се образува именно, когато ядем повече орехи. Още д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова.

Орехите ли са най-полезни от всички ядки?

Всяка ядка си има своите полезни качество. Ако искаме да имаме най-много калции, то ни трябват бадеми. Те са на второ място след сусама. Освен това са изключително богати на желязо. Орехите съдържат омега-3 мастни киселини, от които мозъчните клетки имат голяма нужда.

Всеки ден, но колко на ден?

Всеки ден трябва да хапваме по една малка шепичка около 30 грама предварително накиснати във вода, за да бъдем, здрави, стройни и умни. Орехите съдържат калии, мед, желязо, натрии, фосфор, магнезии, кобалт, калции, повече от 20 аминокиселини, витамин С в количества 8 пъти по-големи от касиса и цитрусовите плодове например.

Нещо, което го прави изключително полезен при пролетната умора. Съдържанието на йод е много важно и за това при болести с намалена функция на щитовидната жлеза е много полезно. Те обаче са противопоказани при базедова болест.

Полезността на орехите за добрата работа на мозъчните клетки е доказана с много научни изследвания. Английски учени са наблюдавали нивата на интелигентност при младежи, които имат впечатляващи постижения след 10-15 орехови ядки на ден. За да излезе ново растение би трябвало да се запазят голяма част от ядките и това става благодарение на ензимните инхибитори, които горчат на насекомите. Ние обаче трябва 8-10 часа да ги накисваме преди употреба. Така орехите се съживяват при това накисване, а танинът пада.

Лесно пада и външната им обвивка

Обвивката дразни стомаха, защото в нея има много танини и от тях водата, в която са накиснати са тъмни. Орехите много насищат, но когато са сурови. Когато преминат през термична обработка те губят своите качества и затова трябва да хапваме печени по-рядко.

За да запазим орехите в по-големи количества е много важно те да не гранясат, а да бъдат съхранявани на сухо място. За да консумираме орехите през цялата зима те трябва да са в добро състояние. Така ще се чувстваме по-добре, ще изглеждаме по-добре и ще мислим по-добре.

Телефонът за връзка с клиниката на д-р Людмила Емилова е 0888/951288. Тя се намира в хотел "Аква Азур" в к.к. Свети Константин и Елена.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христос Воскресе!

"Човек се чувства окрилен на такива празници" , споделя д-р Людмила Емилова и разказва своето разбиране за Възкресението на Христос като един добър повод да си спомним, че животът продължава дори и когато физически някои от нас не са вече на този свят. С д -р Людмила Емилова ни среща Габриела Гаврилова. Това е един наистина голям празник. Ден..

публикувано на 04.05.21 в 10:43
Снимката е от публикация на Клиника

Холорофилът в помощ на организма

Хлорофилът по структура и състав наподобява хемоглобина. Основната разлика идва от един атом - зеленото вещество съдържа магнезий, докато червеното - желязо. От химична гледна точка, хлорофилът е мастно разтворим пигмент и притежава изразено антиоксидантно въздействие, попаднал в човешкия организъм, разказва д-р Людмила Емилова в разговор с Габриела..

публикувано на 26.04.21 в 06:00

Плодолечението - път към здравето и надеждата

Инсулинова резистентност и метаболитен синдром са часто от проблемите, които отвеждат Ваня Велиславова в клиниката на д-р Людмила Емилова. След месец плодолечение пациентката вече има надежда, защото показателите й се подобряват. „Много съм доволна от програмата, защото тя ме накара да повярвам, че всичко е възможно и мога да се оправя само за..

публикувано на 19.04.21 в 06:00

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25