Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече чакат вашите разкази за конкурса "Атанас Липчев"

Двеста и десет разказа бяха изпратени през пандемичната 2020 година, за да участват в Националния литературен конкурс за разказ "Атанас Липчев", припомни Ангел Дюлгеров - зам.-председател на Сдружението на писателите - Варна.
   Хората стояха в домовете си и пишеха, обобщи той.  Тази година вече е обявен Седмият национален литературен конкурс "Атанас Липчев". Крайният срок за изпращане на материали за участие е до 31 май.  Своя творба може да изпрати всеки, без оглед на възраст и пол. Разказите обаче трябва да са оригинали и непубликувани.  Конкурсът е анонимен.
На първата страница се пише само заглавието на разказа, без името на автора.
За първи път тази година има и младежка секция за автори до 21 години.
Материали се изпращат или по електронен път, или на хартиен носител. Всеки автор може да се представи с един текст.
Чуйте още подробности в разговора на Светлана Вълкова с Ангел Дюлеров:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-тачените майстори на българското изкуство през последния век събира изложба във Варна

За първи път  в своята изложбена програма  варненската галерия Ларго представя експозиция с класици на българската живопис. По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век. В изложбата ще видим творби на..

публикувано на 24.06.21 в 06:15

Поредна нощ на книгите на Хари Потър във Варна

Световната нощ на книгите на Хари Потър се завръща Варна, но този път през лятото. И по точно – на 24 юни, четвъртък. Мястото е Градската художествена галерия. Ще има програма за малки и големи, а входът е свободен. Облечете мантии, вземете пръчки, метли и каквото още ви свързва с магьосническия свят, казва главният организатор..

публикувано на 23.06.21 в 11:12

„Орисано“ от Искра Урумова – магична история, вдъхновена от българския фолклор

Навръх Еньовден отново ще се потопим в магическия свят на самодивите с журналистката Искра Урумова. Новата й книга "Орисано" ще бъде представена, в четвъртък, от 19 часа, в Римските терми във Варна. Искра Урумова е автор на трилогията "Откраднато, обречено, опазено".  „Орисано“  е своеобразно продължение на трилогията, където авторката разкрива..

публикувано на 23.06.21 в 11:09

Над 350 любители танцьори се събират в Девня в събота за Фестивала „Фолклорна палитра“

Остават само броени дни до провеждането на третото издание на Фестивала „Фолклорна палитра“, чийто домакин и организатор е Община Девня. Дълго чаканото събитие ще се състои тази събота,  26 юни, от 09.30  часа, на откритата сцена в Парк „Разсадника“ в Девня. Фестивалът е с конкурсен характер, но не се заплаща такса за участие. В деня на конкурса..

публикувано на 22.06.21 в 15:13

С пищен концерт танцова школа „Електра“ празнува 25 години

Една от най-старите танцови школи във Варна ще отбележи 25 – тата си годишнина с пищен концерт в Летния театър на Варна на 24.06 – четвъртък. На сцената ще се качат над 200 момичета, преминали през различните формации на школата през последните 25 години. Всичко започва през далечната 1996 г в Младежкия дом, където основателката и основен..

публикувано на 22.06.21 в 12:40

Оркестърът на НУИ „Добри Христов“ изнася концерт в Морската градина

Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще изнесе концерт на 27-ми юни, (неделя), от 18 ч. в амфитеатъра под Пантеона на Морската градина.  Концертът с вход свободен е по повод получената награда „Варна“, която младежката формация на елитното училище получи тази година за ярки постижения в областта..

публикувано на 22.06.21 в 11:04

„На Север от Изтока” с музиката на Даниела Белчева

Варненската певица и композитор Даниела Белчева гостува на родна сцена с авторски композиции като музика и текст на английски език. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се вдъхновява от мистицизма на местната култура, откъдето идва и заглавието на проекта „На Север от Изтока”. Идеята се появява по време на първия локдаун , когато Даниела..

публикувано на 22.06.21 в 08:27