Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли изненади от преференциалния вот във Варна?

Слави Трифонов фаворит по преференции в областта

| обновено на 06.04.21 в 08:56

Очакват ли се размествания на кандидатските листи във Варна заради префенциалния вот. Припомняме,  преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен, но събралият най-много гласове с преференции става втори в листата, при условие, че техният брой прескача 7-процентната бариера. 

Най-предпочитан кандидат от листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Славена Точева, която е събрала 6 085 гласа, което би трябвало да я придвижи от 25-атата позиция в листата на второ място след водача Костадин Ангелов, който има 5 398 преференции, като така тя измества с една позиция Страцимир Павлов.

Безспорен фаворит сред избирателите отбелязали и преференциален вот е водачът на листата на партия "Има такъв народ" - Слави Трифонов. 

13 599 души са подкрепили лидера на сочената като втора политическа сила в България, според междинните резултати на ЦИК при обработени над 80 % от протоколите. Борислав Гуцанов, първи в листата на БСП за България, е и първи по преференции с 2 117 гласа.

Татяна Дончева, водач на листата на "Изпарви се!Мутри вън!", също е сред най-желаните кандидати за народни представители, като за нея вота си са дали 3 292 души. Третият от листата на Демократична България Стела Николова изпреварва втория с повече гласове за себе си. Водачът на листата Стоян Михалев също е събрал по-малко гласове от нея. 4 131 от избирателите във Варна, гласували за дясното обединение, са я отбелязали с преференция.

Доц. Атанас Мангъров има 574 преференция, но петият в листат е събрал с два гласа повече от втория и третия. Лидерът на ВМРО Красимир Каракчанов и водач на листата е събрал по-малко от гласовете с преференции от втория -  Иван Димов Иванов, който  има с над 2 000 гласа повече.

Веселин Марешки, водач на листата на колаицията" Воля-НФСБ", е привлякъл 1 216 гласа за себе си, след него по брой преференции се нарежда третият- Веселин Кунчев.

За лидера на ПП "Възраждане" с преференция са гласували 2 117 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са новите депутати от Варна

Здравният министър Костадин Ангелов и водач на листите  на ГЕРБ във Варна и Търново ще влезе в парламента от Велико Търново, а спортният - Красен Кралев, от същата листа - от Русе , където е водач. По този начин получилата 6805 преференции, 25-та в листата, Славена Точева става първа в листата на ГЕРБ във Варна , а след нея влизат маестро..

обновено на 09.04.21 в 12:37

Резултати от вота в Добрич при близо 98% обработени протоколи

РИК Добрич оповести резултатите от вота към 14,30 чааса, при обработени 97.66% от протоколите. Най-много гласове в област Добрич са събрали ГЕРБ-СДС. За коалицията  вота си са дали 27,53%. Второ място заема БСП за България. 19,45 на сто от гласувалите са подкрепили социалистите. На трета позиция с 16,88 % се нарежда партията на Слави Трифонов - "Има..

обновено на 06.04.21 в 08:55

Изборният резултат във Варна след обработка на 100% от протоколите

От Районната избирателна комисия във Варна оповестиха резултатите от проведените парламентарни избори, на база 100%  обработени протоколи от 670 секционни избирателни комисии в избирателния район. 204 346 избиратели от Трети изборен район във Варна са упражнили правото си на глас. Недействителните бюлетини са 2288.  54 666 души са..

обновено на 06.04.21 в 08:54
Стоян Михалев, водач на листата на Демократична България за Трети МИР-Варна

След вота: Стоян Михалев от Демократична България

Демократична България ясно каза, че няма да прави кабинет, създаден от ГЕРБ или БСП. Това заяви категорично в Изборното студио на Радио Варна водачът на листата на КП Демократична България за Трети многомандатен район Стоян Михалев. Михалев смята още, че тепърва ще има преразпределяне на мандати. Той напомни, че в случаите, в които една партия не..

публикувано на 05.04.21 в 01:19

След вота: Татяна Дончева от Изправи се! Мутри вън!

Новият парламент, който може да просъществува и съвсем кратко, може да направи две - три много важни неща. Едното от тях трябва да бъде приемане на промени в Изборния кодекс. Това е мнението на Татяна Дончева - водач на варненската листа на "Изправи се! Мутри вън!". Дончева беше сред събеседниците на Изборното студио на Радио Варна. Промените, Дончева..

публикувано на 05.04.21 в 00:36
Страцимир Павлов, Парламентарни избори 2021, гласуване

След вота: Страцимир Павлов от ГЕРБ

Хората очакват някаква промяна. Така коментира в ефира на Радио Варна резултатите от парламентарния вот днес Страцимир Павлов. Павлов е втори в листата на ГЕРБ за варненския многомандатен район, след проф. Костадин Ангелов. В резултат на исканата промяна, резултатите са такива, толкова шарени, каквито ги виждаме, каза още Павлов. По думите му разликата..

публикувано на 05.04.21 в 00:16

Питайте за изборите

Българското национално радио по следите на изборните нарушения. Ако сте свидетели на опити за купуване на гласове или нарушения на изборните правила, пишете ни: https://bit.ly/3dpgsFY или radiovarna@bnr.bg ✔️ Бъдете активни, за да не решава друг вместо Вас!

публикувано на 02.04.21 в 16:30