Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията от Ковид-19 в Добрич

| обновено на 07.04.21 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Област Добрич влезе активно в новинарския поток, свързан с пандемията от Ковид, през лятото на миналата година. Тогава областта беше една от първите в страната, в която здравните власти обявиха, че разпространението е вече не клъстерно, а дифузно. Засегнати от заразата бяха цели работни колективи, лекари и медицински персонал, журналисти, работещи в администрацията на общината и областната управа, диализен център също не беше подминат. В същото време малко преди този пик на Ковид-19 Многопрофилната болница в Добрич остана без Инфекциозно отделение, след като единственият инфекционист в областта напусна работа заради проблеми с тогавашното ръководство на здравното заведение. Тогава кризата беше овладяна с намесата и на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и с навременните действия на РЗИ в Добрич. По време на сегашната, т.нар. трета вълна от разпространението на коронавирусната инфекция в България, област Добрич до преди около две седмици стоеше на едно от средните места по брой на заразени, днес обаче ситуацията е различна. 

В разгара на лятото на 2020 година и малко преди Ковид да прикове вниманието на жителите на област Добрич единственото Инфекциозно отделение в областта, това в многопрофилната болница в Добрич влезе в процедура по закриване, тъй като и последният инфекционист в него подаде молбата си за напускане. Тогава реакцията на здравните власти беше изключително остра и то не заради коронавирусната инфекция, а защото област Добрич има морска и сухопътна граница, а три от общините й са предпочитана туристическа дестинация за хора от редица държави. 

Само месец по-късно обаче липсата на това инфекциозно отделение се превърна в истински проблем и то точно заради кризата с Ковид-19. Все повече хора се заразяваха и все повече хора имаха нужда от хоспитализиране и тогава бившият вече директор на здравното заведение д-р Светозар Байчев реши, че Второ вътрешно отделение ще стане Ковид сектор, но не изцяло и не според редицата предписания на РЗИ, а според неговото виждане. С бързи темпове дифузното разпространение доведе до поредица от критични ситуации за болницата, в която пък се оказа, че две млади гастроентероложки са нагърбени със задачата без нито един инфекционист или пулмолог да лекуват болните от Ковид.


Реакцията на министерството на здравеопазването не закъсня и на 11 август министър Костадин Ангелов и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев дойдоха на проверка, след което дадоха брифинг за медиите. Брифинг, на който и двамата не успяха да скрият учудването си от това, което са заварили в добричката болница.

Новото ръководство на болницата не закъсня и за директор беше назначен д-р Георги Желязков. Ковид отделението беше преместено на осмия етаж, беше отделен персонал само и единствено за неговите нужди, достъпът на външни лица стана строго забранен и резултатите дойдоха само месец по-късно.

Добрич започна да поема глътката въздух, от която имаше нужда. По това време се заговори и за откриването на лаборатория за изработване на ПСР тестове, за да не се разчита на варненските, беше намерено финансиране, място за лаборатория, но не и персонал.

По време на втората вълна от разпространението на Ковид-19 в страната в края на миналата година областта успя да остане встрани от тревожните сигнали в други части на България. Днес обаче ситуацията е различна. Движим се със закъснение от около две седмици в разпространението на епидемията, но и с такова в имунизацията, като сме сред последните по брой поставени ваксини области в страната. И именно покрай ваксинирането известен в публичното пространство стана случаят със заразените потребители и персонал в Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, община Добричка. Там от 31 заразени потребители се оказа, че 14 са били ваксинирани. Защо в този факт нямаше нищо нито скандално, нито драматично, съвсем точно обясни още тогава директорът на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова.

Заразата в дома тръгва от лице от персонала и въпреки че те бяха включени във втората приоритетна група за ваксиниране според Националния ваксинационен план, нито един служител в дома не се е ваксинирал. А в същото време хората стоят без право да напускат дома и без право на свиждания от близките си вече повече от година, за да ги пазим. Как обаче ги пазим, когато персоналът отказва да бъде ваксиниран, дори и след епидемичния взрив и след повторната покана да бъдат имунизирани. 

Междувременно в психиатричната болница в Карвуна, където бяха настанени част от заразените с Ковид потребители на дома в Опанец, се разрази нов епидемичен взрив, който засегна десет лица, настанени за лечение в болницата, както и 10 лица от персонала.

И въпреки изоставането си по темп на разпространение до преди две седмици днес област Добрич наваксва в тревожната статистика. С нова заповед на РЗИ леглата за лечение на наусложнени пациенти в МБАЛ в Добрич бяха увеличени с още 25 и станаха общо 105. Изключително притеснителен е фактът, че интензивните легла, които са едва 8, стоят напълно заети вече повече от три седмици. Истината е, че именно тази болница, в областния център изнася основната тежест за лечение на Ковид заболелите. 

Другото място е болницата в Балчик, но там местата са само 18 и няма възможност за увеличаването на тази бройка. Каква е ситуацията в добричката болница днес информира директорът й д-р Георги Желязков.

Ще завърша с думите на д-р Йовева, инфекционистът, който напусна миналата година болницата в Добрич. А изводите оставям на онези, от които зависи на противоепидемичните мерки да не се гледа като на игра с ластик.

В следващите минути Мая Щърбанова ще ни върне в лятото на 2020 година, за да се придвижим и до днес и ситуацията с Ковид с дата 7 април.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11