Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията от Ковид-19 в Добрич

| обновено на 07.04.21 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Област Добрич влезе активно в новинарския поток, свързан с пандемията от Ковид, през лятото на миналата година. Тогава областта беше една от първите в страната, в която здравните власти обявиха, че разпространението е вече не клъстерно, а дифузно. Засегнати от заразата бяха цели работни колективи, лекари и медицински персонал, журналисти, работещи в администрацията на общината и областната управа, диализен център също не беше подминат. В същото време малко преди този пик на Ковид-19 Многопрофилната болница в Добрич остана без Инфекциозно отделение, след като единственият инфекционист в областта напусна работа заради проблеми с тогавашното ръководство на здравното заведение. Тогава кризата беше овладяна с намесата и на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и с навременните действия на РЗИ в Добрич. По време на сегашната, т.нар. трета вълна от разпространението на коронавирусната инфекция в България, област Добрич до преди около две седмици стоеше на едно от средните места по брой на заразени, днес обаче ситуацията е различна. 

В разгара на лятото на 2020 година и малко преди Ковид да прикове вниманието на жителите на област Добрич единственото Инфекциозно отделение в областта, това в многопрофилната болница в Добрич влезе в процедура по закриване, тъй като и последният инфекционист в него подаде молбата си за напускане. Тогава реакцията на здравните власти беше изключително остра и то не заради коронавирусната инфекция, а защото област Добрич има морска и сухопътна граница, а три от общините й са предпочитана туристическа дестинация за хора от редица държави. 

Само месец по-късно обаче липсата на това инфекциозно отделение се превърна в истински проблем и то точно заради кризата с Ковид-19. Все повече хора се заразяваха и все повече хора имаха нужда от хоспитализиране и тогава бившият вече директор на здравното заведение д-р Светозар Байчев реши, че Второ вътрешно отделение ще стане Ковид сектор, но не изцяло и не според редицата предписания на РЗИ, а според неговото виждане. С бързи темпове дифузното разпространение доведе до поредица от критични ситуации за болницата, в която пък се оказа, че две млади гастроентероложки са нагърбени със задачата без нито един инфекционист или пулмолог да лекуват болните от Ковид.


Реакцията на министерството на здравеопазването не закъсня и на 11 август министър Костадин Ангелов и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев дойдоха на проверка, след което дадоха брифинг за медиите. Брифинг, на който и двамата не успяха да скрият учудването си от това, което са заварили в добричката болница.

Новото ръководство на болницата не закъсня и за директор беше назначен д-р Георги Желязков. Ковид отделението беше преместено на осмия етаж, беше отделен персонал само и единствено за неговите нужди, достъпът на външни лица стана строго забранен и резултатите дойдоха само месец по-късно.

Добрич започна да поема глътката въздух, от която имаше нужда. По това време се заговори и за откриването на лаборатория за изработване на ПСР тестове, за да не се разчита на варненските, беше намерено финансиране, място за лаборатория, но не и персонал.

По време на втората вълна от разпространението на Ковид-19 в страната в края на миналата година областта успя да остане встрани от тревожните сигнали в други части на България. Днес обаче ситуацията е различна. Движим се със закъснение от около две седмици в разпространението на епидемията, но и с такова в имунизацията, като сме сред последните по брой поставени ваксини области в страната. И именно покрай ваксинирането известен в публичното пространство стана случаят със заразените потребители и персонал в Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, община Добричка. Там от 31 заразени потребители се оказа, че 14 са били ваксинирани. Защо в този факт нямаше нищо нито скандално, нито драматично, съвсем точно обясни още тогава директорът на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова.

Заразата в дома тръгва от лице от персонала и въпреки че те бяха включени във втората приоритетна група за ваксиниране според Националния ваксинационен план, нито един служител в дома не се е ваксинирал. А в същото време хората стоят без право да напускат дома и без право на свиждания от близките си вече повече от година, за да ги пазим. Как обаче ги пазим, когато персоналът отказва да бъде ваксиниран, дори и след епидемичния взрив и след повторната покана да бъдат имунизирани. 

Междувременно в психиатричната болница в Карвуна, където бяха настанени част от заразените с Ковид потребители на дома в Опанец, се разрази нов епидемичен взрив, който засегна десет лица, настанени за лечение в болницата, както и 10 лица от персонала.

И въпреки изоставането си по темп на разпространение до преди две седмици днес област Добрич наваксва в тревожната статистика. С нова заповед на РЗИ леглата за лечение на наусложнени пациенти в МБАЛ в Добрич бяха увеличени с още 25 и станаха общо 105. Изключително притеснителен е фактът, че интензивните легла, които са едва 8, стоят напълно заети вече повече от три седмици. Истината е, че именно тази болница, в областния център изнася основната тежест за лечение на Ковид заболелите. 

Другото място е болницата в Балчик, но там местата са само 18 и няма възможност за увеличаването на тази бройка. Каква е ситуацията в добричката болница днес информира директорът й д-р Георги Желязков.

Ще завърша с думите на д-р Йовева, инфекционистът, който напусна миналата година болницата в Добрич. А изводите оставям на онези, от които зависи на противоепидемичните мерки да не се гледа като на игра с ластик.

В следващите минути Мая Щърбанова ще ни върне в лятото на 2020 година, за да се придвижим и до днес и ситуацията с Ковид с дата 7 април.ВИЖТЕ ОЩЕ

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39