Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво казва езикът на тялото за човека срещу вас

Снимка: Pixabay

Невербалните знаци в комуникацията могат да говорят много. Всъщност повечето форми на комуникация са невербални. Езикът на тялото представлява 50 до 70 процента от общуването. Това включва изражения на лицето и движения на тялото. Мимиките обикновено са лесни за разбиране. Но друг език на тялото може да бъде труден за дешифриране. За да разпознаваме по-добре хората, с които общуваме, ето поглед към възможните значения на невербалните знаци, публикувани от „Еспресо комюникейшън“ .

Скръстени ръце и крака

Скръстените ръце може да са знак, че човек се чувства защитен. Те могат да изразяват самозащита. Ако човек седи с кръстосани крака, това също може да е знак, че се чувства затворен за общуване или се нуждае от дискретност. Хората с некръстосани ръце и крака са по-склонни да бъдат отворени, предразположени и приятелски настроени.

Поглед встрани

Хората, които повдигат поглед, докато говорят, може би ви лъжат. Но посоката, в която гледат, има значение. Погледът вляво показва, че те имат голямо въображение, присъщо на лявото полукълбо. Но погледът вдясно означава едно – лъжа.

Мигане

Ако някой мига бързо, може да се чувства неудобно или в беда. Но ако изобщо не мига или мига много рядко, това може да е неговият начин да прикрие емоциите си.

Хапане на устни

Хората хапят устни, за да облекчат напрежението, когато се чувстват тревожни, притеснени или стресирани. Човек може да хапе устните си, когато е нервен или пък се опитва да флиртува. Но може просто да се чувства неудобно. Така че потърсете други знаци, преди да приемете, че това е флирт.

Чесане по носа

Когато някой се чеше или докосва прекалено често носа си, може да е разтревожен или да лъже. Повишаването на кръвното налягане поради чувство на тревожност води до повишен кръвен поток в носа. Носните тъкани и мастоцитите се разширяват. А клетките могат да отделят хистамин, което кара носа да усеща сърбеж.

Ръце на кръста

Позицията "ръце на кръста" може да има положителен или отрицателен израз. Човек в тази позиция може да се чувства контролиран или готов да изпълни задача. Или пък може да се чувства агресивно и да е готов за битка.

Облизване на устни

Когато някой ближе устните си, това може просто да означава, че устните му са сухи и се нуждае от малко вода. Това също може да означава, че мисли за вкусна храна. Хората могат да облизват устните си и когато говорят с някой, който ги привлича. Или може да го правят, когато говорят за някого, когото желаят.

Ръкостискане

Качеството на ръкостискането може да направи трайно първо впечатление. Здравият захват със силно (но не прекалено силно) разтърсване е знак за увереност. А отпуснатата ръка със слабо стискане показва несигурност. Също така, хората, които спират ръкостискането твърде бързо, може да са твърде срамежливи.

Докосване на лицето и косата

Играта с косата пред някой, който ви привлича, е невербален начин да флиртувате и да привлечете вниманието му. Може да завъртите косата около пръста си или да поставите пръста си на долната устна. Но хората си играят с косата и когато се чувстват тревожно и некомфортно.

Стиснати устни

Плътно затворените устни може да означават, че човек е недоверчив, изпитва неодобрение или отвращение. Свитите устни почти приличат на намръщените вежди. Така че това може да разкрие неприязън на човек към дадена ситуация. А може и да се държи устата затворена в отказ да се казва каквото и да било.

Ръце, стиснати зад гърба

Едно е да се разхождате със стиснати ръце зад гърба, когато се разхождате из парк или музей. Но ако човек стои по този начин по време на взаимодействие, това може да означава, че е притеснен, ядосан или просто отегчен.

Често мърдане и трополене с пръсти

Ако човек не може да стои неподвижно, той вероятно се чувства нетърпелив и разочарован. Същото важи и за почукването с пръсти. Почукването с пръсти изразява скука и нетърпение. Това е и груб начин да помолите човек да побърза, без да казвате и дума.

Жестове с ръце

Жестовете с ръце са ясни невербални сигнали, които могат да варират в зависимост от културата. Стиснатият юмрук може да символизира, че човек е солидарен с вас, или може да означава, че е ядосан. Жестът за „ОК“ може да означава „добре“ в САЩ, но в някои европейски страни това означава „нищо.“ А в други страни той символизира обидна псувня.

Зрителен контакт

Хората, които поддържат зрителен контакт по време на разговори, показват интерес, внимание и уважение. Но тези, които прекъсват зрителния контакт и често отклоняват поглед, не са много обнадеждаващи. Вместо това те вероятно са разсеяни, ненадеждни или се опитват да скрият истинските си чувства.

Обърнати нагоре или надолу устни

Ако ъглите на устата на човек са леко обърнати нагоре, това може да означава, че е щастлив или оптимист. Ако ъгълчетата на устата се обърнат леко надолу, човекът може да е тъжен, недоволен или да прави гримаса от отвращение. Тези малки знаци не са толкова очевидни, колкото широките усмивки или намръщените вещи, но са също толкова показателни.

Разширени зеници

Когато сте привлечени от някого, възможно е зениците ви да се разширяват, докато гледате този човек. Разширените зеници са физиологичен отговор на възбудата. И те са почти извън вашия контрол. Добрата новина е, че разширените зеници също правят очите да изглеждат по-привлекателни. Така че можете да впечатлите възлюбения си с големите си очи.

Кимване

Кимането се отнася до поклащане на главата нагоре и надолу. Тази невербална реплика е сигурен знак за съгласие. Когато хората кимат по време на разговори, те се чувстват приятно и се интересуват от темата. Но клатенето на глава от една на друга страна означава обратното. В този случай те не са съгласни или са недоволни от разговора.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37

Мотивация за ваксина - от безплатни пици до лотария за един милион долара

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, но все още има хора, които не са склонни да се ваксинират. Освен необичайни места за ваксиниране, в цял свят се взимат любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят...

публикувано на 16.05.21 в 09:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

обновено на 15.05.21 в 13:58

Почистване преди празника Свети Свети Константин и Елена

Доброволци, сред които много младежи, почистиха местността около параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се намира и лековито аязмо в местността „Ментешето” край квартал „Владислав Варненчик” във Варна. Идеята е на Духовно-просветния център „Св.Архангел Михаил” и храма „Св.Димитър” в квартала. Целта на акцията е да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18