Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борисов: Разпоредих на Ангелов да възстанови НОЩ, докато се избере друг

Снимка: gov.bg

Лидерът ГЕРБ и премиерът в оставка Бойко Борисов даде извънреден брифинг в централа на партията. На брифинга присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният министър Костадин Ангелов.

"Ще започнем с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като последните дни се опитват да го изкарат едва ли не като неангажираност. Искат да го направят ябълката на раздора, а е правен от над 200 човека.Няма лошо за тези, които ме викат в парламента, но как си представят да им представим този план", заяви премиерът в оставка.

"Аз съм отговорен човек и не случайно сме работили много по този план. Моето предложение към новото управляващо мнозинство е да го приемат - той е добре направен. Отхвърлете го, ако не ви харесва. Направете ваш, но спрете да спекулирате, че няма план", заяви лидерът на ГЕРБ.

Томислав Дончев допълни по отношение за Плана за възстановяване и устойчивост, че Народното събрание също може да го внесе в Европейската комисия. "Има и друга опция - да ме задължат с решение аз да го внеса". По думите му няма други разумни предложения за алтернативен план или за подобряване на съществуващия такъв, разработен от правителството в оставка.

"Не знам голямото самочувствие на нашите колеги от къде идва. Аз когато прохождах срещу мен бяха остриетата на Сергей Станишев", призна Борисов.

"Трябва да оборим някои лъжи и интерпретации и да помолим колегите. "Росенец" вече няма да бъде закачан - бъдете сигурни. Бъдете сигурни и че няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да има по-спокоен парламент", заяви Борисов.

"Знаете ли кога ще го направят? Когато по някакъв начин дори и физически се разправят с ГЕРБ", категоричен е Борисов.

Борисов коментира и казуса със закриването на Националния оперативен щаб.

"Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на Националния оперативен щаб са държавни служители. Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат да го има този щаб. Д-р Симидчиев да дава указания. Но тук злобата и реваншизма им стигна до там, че в петък толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета", каза премиерът в оставка.

"Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказва, че не знаят българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този Щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свои щаб - включително от д-р Симидчиев, и от "Има такъв народ". Но преди това трябва да се промени Закона за здравето, който очевидно не познавате", коментира Ангелов по отношение на закриването на Националния оперативен щаб за борба с коронавирус. Той посочи, че през май месец може да се стигнат до 50 хиляди ваксинации на ден, стига да се организира правилно.

По думите му повечето партии в парламента са се заяждали всеки ден със съществуването на Националния оперативен щаб и са призовавали той да се закрие. Премиерът в оставка е разпоредил на Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство, уточни още той.

"Те нямат намерение да направят правителство. Те искат служебен кабинет на Радев, който доказа, че не е демократ с този вдигнат юмрук", смята Борисов.

"Управлявайте, вече ние не сме ви нужни", апелира премиерът в оставка. Той посочи, че вече има управляващо с мнозинство с над 160 гласа.

Посоченият за кандидат на ГЕРБ за поста министър-председател Даниел Митов работи по селекцията на министрите, които партията ще излъчат като кандидати за изпълнителната власт.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват плановия прием и плановите операции във Варна

Възстановяват плановия прием и плановите операции във всички болници на територията на област Варна.  Това става ясно от заповед на директора на РЗИ-Варна, издадена вчера. Заповедта влиза в сила от днес (14 май). Здравните власти мотивират решението си със значителния спад ма заболеваемостта от COVID-19 в региона и подобряването на..

публикувано на 14.05.21 в 16:20

ЦИК ще избере състава на РИК във Варна

Представителите на парламентарно представените политически партии  във Варна не постигнаха съгласие относно ръководството на Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори,след консултации при областния управител. От "Има такъв народ" предложиха за председател Юлиян Георгиев-дългогодишен председател на Адвокатския съвет...

обновено на 14.05.21 в 16:04

Икономически университет–Варна празнува 101-та си годишнина

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза 101-вата годишнина от основаването си днес. Официалното тържество се състоя в двора на академичната сграда. Бяха връчени академичните отличия "Студент на годината", "Докторант на годината" и наградите на отличниците от Випуск’2020 г. в образователно-квалификационните степени "бакалавър",..

публикувано на 14.05.21 в 15:21
Кирил Ананиев

Ананиев: Уволненията в НАП и митниците са политически

Силно съм притеснен от случващото се през последните часове на служебния кабинет на президента Румен Радев , заяви на пресконференция в централа на ГЕРБ днес бившият финансов министър Кирил Ананиев. През последните 24 часа, без анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - на НАП и на митниците. Това е кръвоносната..

публикувано на 14.05.21 в 14:35

Ректорите искат отваряне на университетите

Съветът на ректорите настоява ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение. По този начин ще бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно. Председателят на съвета и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков..

публикувано на 14.05.21 в 12:57

До десет дни става ясно за актуализацията на бюджета

В Министерството на финансите е получено писмо от ОЛАФ за 55 милиона евро, които може да се наложи да бъдат върнати. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев. На пресконференция в МФ той представи своя екип, както и новите назначения за директори на Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите. Василев обясни мотивите,..

публикувано на 14.05.21 в 12:23

НАП с нов шеф

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил..

обновено на 14.05.21 в 10:36