Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Домакинската работа подобрява мозъка

2
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.
Снимка: Росица Стайкова

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес".

Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат по-голям мозък, което е силен индикатор за когнитивно здраве.

"Учените вече знаят, че физическите упражнения имат положително въздействие върху мозъка, но изследването ни е първото, което показва, че същият ефект има и домакинската работа", каза психологът Ноа Коблински, координатор на проекта в изследователския институт "Ротман" на "Бейкрест". Резултатите са публикувани в сп. "Би Ем Си Джериатрикс".

В изследването учените са потърсили връзката между домакинската работа, размера на мозъка и когнитивните способности на 66 когнитивно здрави възрастни хора. Участниците в експеримента били подложени на три обстойни прегледа за обща здравна оценка, структурна мозъчна образна диагностика и оценка на когнитивните способности. Те отговаряли на въпроси за времето, което прекарват в различни дейности като подреждане, почистване от прах, готвене, пазаруване, работа на двора, домашни ремонти и други.

След анализ на данните учените установили, че възрастните хора, които прекарват повече време в къщни дейности, имат по-голям мозъчен обем, независимо от това какво физическо натоварване са понесли. Промените се наблюдавали в хипокампа, който има важна роля за паметта и ученето, и във фронталния лоб, ангажиран в много когнитивни аспекти.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбеляза Деня на предизвикателството с пет километров поход

Масов поход организира днес Дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод Международния ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най-голямата проява за масов спорт. За пореден път тази..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли

Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли не само заради растящите цени на газа, но и заради скока на въглеродните емисии. Това каза за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. По думите му най-рано през следващия месец ще се разбере дали енергийният регулатор ще намери възможност да..

публикувано на 15.05.21 в 10:30

На село в Доброплодно

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора. Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно. Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист. В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно". Но ние..

публикувано на 15.05.21 в 09:07

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха на семейства

1000 кутии с най-необходимото за всяко новородено дариха от фондация "Карин дом" на Акушеро -гинекологичната болница и родилните отделения в многопрофилната болница "Света Анна" и Медицински комплекс "Майчин дом" във Варна. Проектът "Бебешка кутия" е вдъхновен от финландски модел, където всяко семейство получава за децата си от държавата бебешки..

публикувано на 14.05.21 в 18:18

Има ли европари за българските села?

Има ли европари за българските села? Отговорът на този въпрос потърсихме от директора на ресорната дирекция за усвояване на европейските фондове в балчишката администрация Димитър Димитров . По думите му община Балчик попада за финансиране на инфраструктурни проекти основно по Програмата за развитие на селските райони, но отворените мерки в последния..

обновено на 14.05.21 в 15:21

Мерят кръвното на варненци на входа на Морската градина на 16 и 17 май

На 16 и 17 май 2021г. от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина студенти по медицина от МУ-Варна ще участват в реализирането на скринингова програма за измерване на кръвно налягане под мотото: „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“  Кампанията е посветена на 17 май, Международен ден за борба с Хипертонията. Тя е част от най-голямата..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

Започна Парад на планетите – ще можем ли да го видим

Интересно небесно явление се подрежда на небето тези дни – Парад на планетите, в който в почти права линия застават Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на Луната. Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад-северозапад. Само по себе си това явление е много красиво за наблюдение, каза за Радио Варна астрономът Ева..

публикувано на 14.05.21 в 07:00