Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балчик се подготвя за „синя зона“ още това лято

„За“ „синя зона“ в приморската част на Балчик, която да въведе по-цивилизован ред и дисциплина у водачите. Около това мнение се обединиха днес присъстващите близо 20 представители на местното ръководство, общински съветници, браншовици в туризма и други сектори. По обявената за обществено обсъждане Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните превозни средства в общината (balchik.bg/Секция Общински съвет/проекти за изменение на нормативни документи), която предвижда 360 паркоместа, се изказаха предложения, които ще бъдат внесени за обсъждане и в Общински съвет, който ще има крайната дума.

Ето и част от предложенията: да се удължи часовият интервал на действие на „синята зона“ до 22,00 часа (в проекта е записано от 9,00 до 18,00 ч.); да се разшири и периодът – към 1 юни-30 септември да се добавят почивните дни през годината; вместо скоби нарушителите да се наказват с електронен фиш; да се въведе гратисен период между 15-30 минути до 1 час; да се разшири обсегът на „синята зона“, за да се избегне натоварването на страничните улички; да отпаднат от платено паркиране централните улици „Иван Вазов“ и „Любен Каравелов“; да се въведе цена за собственици на имоти; да има квота на „служебния абонамент“; цената да е 1 лев на час; да се предвиди градски транспорт и/или шатъл за „синята зона“.

Какъв е проектът, който ще внесе администрацията

Синя зона за ул. "Любен Каравелов", ул. "Иван Вазов";частично ул. "Пейо Яворов" (от кръстовище с ул."Константин Кисимов" до ул. "Приморска"); ул. "Приморска" (от пл. "Капитан Георги Радков" доул. "Пейо Яворов");паркинги на площади "Капитан Георги Радков" и "Рибарски". Цената за час, която ще предложи администрацията, е 2 лева; карта за 24-часов престой от 10 лева; 300 лева служебен абонамент месечно; годишен абонамент по постоянен адрес - 30.00 лв.

Приемането на наредбата е продиктувано от необходимостта за подобряване организацията на движение и паркиране, ще се гарантират паркоместа за хора с увреждания. По думите на заместник – кмета по устройство на територията Димитрин Димитров наредбата в сегашния и вариант е първа стъпка, не включва всички крайбрежни части, дава възможност и за безплатно паркиране край морето – като например чакълираният паркинг Ехо, ул. Ген. Заимов. Синята зона ще се разширява според необходимостта. Все още не е ясно колко души ще бъдат ангажирани с обслужването и. Плащането ще става чрез смс или мобилно приложение.

Какви ще са цените, ще определи в края на този месец или през юни Общинският съвет. Платеното паркиране според наредбата ще се организира от общинското дружество „Кибела 2014".До 26 май се дава възможност за депозиране на предложения и становища в деловодството или чрез електронна поща mayor@balchik.bg.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия възобновява полетите с България

По информация на посолството ни в Москва за България се възстановяват полетите по маршрутите Москва - София, Москва - Варна, Москва - Бургас с честота от четири полета седмично по всеки маршрут и Екатеринбург - Бургас, Екатеринбург - Варна, Минерални води - Варна, Самара -..

обновено на 19.06.21 в 19:13

Националният музикален фестивал "Фолклорен изгрев" продължава и утре във Варна

17-то издание на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ продължава и на 20 юни във Варна. По традиция той се провежда под патронажа на кмета на район „Младост“ и се осъществява със съдействието на   Община Варна. „Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от..

публикувано на 19.06.21 в 18:35

И след дъжда...пак дъжд

През денонощието облачността ще остане променлива, по-често значителна. Утре ще има и краткотрайни, но значително по-слаби в сравнение с изминалите дни, превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб, през нощта от северна четвърт, през деня във вътрешността ще се ориентира от северозапад, по крайбрежието от юг. Минимални температури между 14° и 19°,..

обновено на 19.06.21 в 17:50
Патриарх Неофит

Подобрява се състоянието на Патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит е в по-добро здравословно състояние, съобщи Ловчанският митрополит Гавриил. На 17 юни, главата на православната църква беше приет в неврологичното отделение на "Токуда" преди два дни. От Светия синод тогава обявиха, че ще му бъдат направени изследвания, а патриарх Неофит благодари..

публикувано на 19.06.21 в 17:00
Цветелина Пенкова - евродепутат

Събират мнения за бъдещето на Европейския съюз

В рамките на следващите 12 месеца, граждани във всички страни членки на Европейския съюз ще могат да дават идеи, предложения и инициативи, които касаят посоката, в която да се развива съюза. Това съобщи във Варна евродепутатът Цветелина Пенкова. Допитването е съществена част от откриващата се днес – на 19 юни, Конференция за бъдещето на..

публикувано на 19.06.21 в 16:50

Започва приема за второ класиране на първокласниците

От днес - 19 юни, до полунощ на 22 юни, отново е отворена електронната система за приема на първокласници във Варна. Приемат се както нови заявления, така и може да бъде редактирано вече съществуващо в системата, съобщават от община Варна. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища. Свободните..

публикувано на 19.06.21 в 16:05

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

обновено на 19.06.21 в 15:56