Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ананиев и служебният министър Асен Василев влязоха в пререкание за бюджета

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на финансите Асен Василев и бившият финансов министър Кирил Ананиев влязоха в пререкание по време на предаването на поста в министерство.
Василев твърди, че е трябвало да бъде направена актуализация на бюджета, на което Ананиев обяви, че в неясна ситуация не се прави актуализация.
Кирил Ананиев направи кратък разчет на състоянието на бюджета, отговаряйки на критиките на държавния глава Румен Радев, който обвини предходното правителство, че е „изцедило хазната“.
Една от трите страни в с най-ниски дълговe спрямо БВП, отбеляза Ананиев, който бе категоричен: „Изпълнението на бюджета върви добре, приходите също вървят добре. През цялото време ние прилагахме възможно най-леките мерки за бизнеса, за да може той да функционира нормално“.
Кирил Ананиев повтори още веднъж обявените параметри в края на април – 115 млн. лв. излишък, 8,8 млрд. лв. фискален резерв и 3,3 млрд. лв. в т. нар. Сребърен фонд.
„Бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят“, увери вече бившият финансов министър. Той припомни, че новото служебно правителство в кратки срокове трябва да подготви план-сметката за изборите, която трябва да бъде гласувана най-късно идния понеделник, защото това трябва да се случи най-малко 55 дни преди вота.
Кирил Ананиев обясни и защо предходният кабинет не е направил актуализация на бюджета. „Актуализация на бюджет за 3 дни не се прави. Не е редно старото правителство, което си отива, да прави актуализация без да знае какви са приоритетите. Ние решихме, че е най-добре новото правителство да направи своя актуализация на бюджета“.
„Няма как да правиш актуализация, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство, не е коректно и честно, а всички живеехме с мисълта, че новите субекти в политиката ще направят свое правителство и програма. Вие на мое място щяхте ли да предложите актуализация, попита Ананиев. В неясна ситуация не се прави актуализация на бюджет, добави Ананиев.
По думите на Василев актуализацията можело да е в малък размер който, да обезпечи мерките за гражданите и фирмите и след първото тримесечие. „Тези мерки можеше да бъдат направени с актуализация без да са ощетени програмите”, обясни още Василев.
„Всички мерки са обезпечени. Оттук нататък ще трябва да се търси, в състоянието на текущия бюджет, дали и как тези мерки трябва да бъдат продължени“, посочи Асен Василев.
„Ще трябва да работим с текущите средства на бюджета, засега изглежда тези средства да са добри“, отбеляза той, но подчерта, че отишлото си вече правителство все пак е могло да направи актуализация в малък размер, която да обезпечи мерките като 60/40, допълните пари към пенсионерите и други. /БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ

Културен маршрут запознава с истории за Варна

„Културното наследство на Варна като туристическа дестинация”. С тази идея варненски екип е разработил културен маршрут с названието Одесос-Варна.  Той беше представен в сряда пред варненци от екскурзовода и изследовател на варненската архитектура Християн Облаков и арх. Ирина Рачева. Започва от площад "Йоан Екзарх" или както си го знаем всички..

публикувано на 23.06.21 в 20:49

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през новата учебна

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени..

обновено на 23.06.21 в 18:31

България и Израел ще подпишат междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма

България и Израел ще бъде  подписано междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма, защото двете страни вече имат огромен опит в тази сфера, след атентата през 2012 година-това заяви след среща с кмета на Варна Иван Портних посланикът на Израел у нас Йорам Елрон. Посланик Елрон каза още, че Варна е любима дестинация за туристите от..

публикувано на 23.06.21 в 17:26

Горските в Балчик и Генерал тошево с нови машини

Две нови специализирани машини работят от днес на територията на СИДП ДП. Техниката е купена със средства по проект „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB - изпълняван от предприятието. Едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителност след проведени сечи. Втората машина ще служи за..

публикувано на 23.06.21 в 17:11

Гърция застрашена от четвърта вълна на пандемията

Вариантът Делта на коронавируса поражда загриженост относно възможността за четвърта вълна от пандемията в Гърция , заяви ръководителят на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду. По време на брифинг за пресата за разпространението на вируса тя каза, че ако има четвърта вълна, това ще доведе до по-малко хоспитализации и смъртни случаи и ще..

публикувано на 23.06.21 в 16:58
Снимката е илюстративна.

Водата в Добрич остава негодна за пиене

Водата в Добрич остава негодна за пиене.  Хората обаче, живеещи в района  жп-гара юг и кв. Рилци в Добрич могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения, уверяват от РЗИ-Добрич. За останалите зони на водоснабдяване остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се..

публикувано на 23.06.21 в 16:11
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на РБългария и Румен Николов, директор

Морското наблюдение на България става интегрирано

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2. Това е трети етап на проекта,..

публикувано на 23.06.21 в 15:37