Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Рашков: Чистка в МВР няма, има смяна на кадри

Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Чистка в Министерство на вътрешните работи няма, има смяна на кадри и ще има смяна на кадри. Това заяви пред бТВ служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и допълни, че с първата си заповед за освобождаване – тази за административния секретар на МВР, малко е закъснял.

Няма нищо по-естествено тези, които са придобили право на пенсия, те да бъдат изпратени, посочи още Рашков, който веднага след встъпването си в длъжност освободи и директора на Инспектората Николай Гешев.

Запитан дали освобождаването на Бойко Славчев е свързано с това, че той е сред свидетелите по разследването на сделката за джиповете, Рашков коментира:

Оставям внушенията на прокуратурата. Нека продължи да ги прави. Сега прокуратурата ще може да разполага повече с този свидетел.

Грешат тези, които внушават, че не познавам МВР. Чистки направиха и ще направят гражданите, те са резултат от гражданското недоволство, подчерта Рашков.

Силовият министър съобщи, че в момента държавата е без ръководства на службите за сигурност.

Знаете ли колко много се разболяха като встъпи в длъжност служебния кабинет, попита той и продължи: Ръководители на службите за сигурност са излезели в болнични до края на септември. Всички ръководни длъжности лица на ДАНС в момента са в неплатен отпуск. Кой им е разрешил, попита Рашков и добави, че това не може да стане без разрешението на бившия вече премиер Бойко Борисов.

Всички възлови места в МВР са назначения на бившия кабинет. Когато става дума за уволнения, става дума за уволнения, които поискаха гражданите. Промяната не може да се реализира без смяна в отделните ведомства, коментира още Рашков.

По повод думите на Кирил Ананиев от ГЕРБ, че смените са по настояване на президента и, че от самия него е искано същото по време на първия кабинет на Радев, Рашков каза:

Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си и за нарушения, които са допуснати и никой не им е обърнал внимание.

Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. В някои регионални дирекции на МВР все още се съхраняват машини за гласуване, изброи Рашков.

По думите му трябва да се провери дали тези машини могат отново да се включат в изборния процес и могат ли да бъдат манипулирани.

Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.

Запитан как ще гарантира честността на вота, Рашков заяви, няма да допусне служители на МВР да съдействат на определи политически партии и избиратели. Няма да допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, каза Бойко Рашков и съобщи: Имам информация, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Става въпрос за район недалеч от София.

Запитан дали познава бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, Рашков каза, че го е виждал – преди 30 години във ведомствена почивна станция и няма спомен за темата на разговора, който са водили.

Запитан как е избрал за началника на кабинета си Елена Фичерова-Караиванов, Рашков коментира, че тя е човек с необходимите професионални качества за длъжността и няма нищо странно в избора му.

Аз не зная, че е била сред учредителите на „Българско лято”. След като излезе такава информация, се поинтересувах и разбрах, че тя е заличена от листите с решение на ЦИК, каза още Рашков.

В заключение той каза, че ще се обсъждат кандидатурите за главен секретар и в близко бъдеще ще се вземе решение, след като в края на миналата седмица освободи досегашния главен секретар Ивайло Иванов. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Културен маршрут запознава с истории за Варна

„Културното наследство на Варна като туристическа дестинация”. С тази идея варненски екип е разработил културен маршрут с названието Одесос-Варна.  Той беше представен в сряда пред варненци от екскурзовода и изследовател на варненската архитектура Християн Облаков и арх. Ирина Рачева. Започва от площад "Йоан Екзарх" или както си го знаем всички..

публикувано на 23.06.21 в 20:49

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през новата учебна

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени..

обновено на 23.06.21 в 18:31

България и Израел ще подпишат междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма

България и Израел ще бъде  подписано междудържавно споразумение за съвместна борба с тероризма, защото двете страни вече имат огромен опит в тази сфера, след атентата през 2012 година-това заяви след среща с кмета на Варна Иван Портних посланикът на Израел у нас Йорам Елрон. Посланик Елрон каза още, че Варна е любима дестинация за туристите от..

публикувано на 23.06.21 в 17:26

Горските в Балчик и Генерал тошево с нови машини

Две нови специализирани машини работят от днес на територията на СИДП ДП. Техниката е купена със средства по проект „Горите на Североизтока“ – LIFE IASHAB - изпълняван от предприятието. Едната машина е оборудвана със шредер, който се използва за премахване на остатъците от растителност след проведени сечи. Втората машина ще служи за..

публикувано на 23.06.21 в 17:11

Гърция застрашена от четвърта вълна на пандемията

Вариантът Делта на коронавируса поражда загриженост относно възможността за четвърта вълна от пандемията в Гърция , заяви ръководителят на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду. По време на брифинг за пресата за разпространението на вируса тя каза, че ако има четвърта вълна, това ще доведе до по-малко хоспитализации и смъртни случаи и ще..

публикувано на 23.06.21 в 16:58
Снимката е илюстративна.

Водата в Добрич остава негодна за пиене

Водата в Добрич остава негодна за пиене.  Хората обаче, живеещи в района  жп-гара юг и кв. Рилци в Добрич могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения, уверяват от РЗИ-Добрич. За останалите зони на водоснабдяване остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се..

публикувано на 23.06.21 в 16:11
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на РБългария и Румен Николов, директор

Морското наблюдение на България става интегрирано

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2. Това е трети етап на проекта,..

публикувано на 23.06.21 в 15:37