Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти: Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич

Остър дефецит на пътна безопасност на фаталното кръстовище в Добрич,където на Гергьовден в катастрофа, загина 3-годишният Крис, установи Европейският център за транспортни политики. Провокирани от кадрите от мястото на тежката катастрофа експерти на ЕЦТП инспектираха кръстовището на улица “Христо Ботев” и бул. “Русия”. Експертите установиха, че на пътните знаци отсъства светлоотразителност, липсва двойният борд, от едната страна на кръстовището няма знак за път с предимство. Светофарите са на повече от 30 години, износени са и трудно се виждат. Липсва маркировка върху платната, която не е възстановена след изграждането на водния цикъл на града, а настилката е с множество дефекти по отношение на целостта си. ЕЦТП ще подари на община Добрич 8 чисто нови пътни знака, отговарящи на всички съвременни изисквания, за да бъдат поставени на фаталното кръстовище.

По време на мирния протест на 16 май на фаталното кръстовище граждани на Добрич призоваха за справедливост и припомниха, че според свидетели водач на лек автомобил Ауди е преминал на червен светофар и затова е ударил колата, в която са пътували майката, бащата, сестричката и 3-годишният Крис. Споделиха още, че недоумяват, че въпросният водач дори не е бил задържан, както и че е много вероятно вече да е в Германия, което без съмнение е още един повод да се замислим върху нормативните разпоредби.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И в сряда не забравяйте чадърите

И днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и около и след обяд ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Ще е почти тихо, слeдобед със северен вятър, по крайбрежието ще духа от южна четвърт. Преобладаващи максимални температури между 26° и 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна около 27°...

публикувано на 23.06.21 в 05:51

Дълбока дупка се отвори при ремонт на квартална улица

Сигнал за дълбока дупка по натоварена вътрешна улица в кв.Левски", на ул.“Арх.Петко Момилов“, пред номер 23 А получихме в редакцията ни. Проверка на Радио Варна установи, че в ремонт е цялата отечка от тази улица, между пресечките с ул.“Евлоги Георгиев“ и ул.“Д-р Басанович“. Има участъци с чакъл, такива с нов асфалт и множество неравности (вж.снимки)...

публикувано на 22.06.21 в 19:03
Община Варна

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг, което е доказателство, че се намира в добра финансова кондиция, съобщи днес пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Рейтинговият комитет на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърждава оценката за дългосрочен кредитен рейтинг /ВВВ/; перспектива: стабилна. Краткосрочен - /А-3/,..

публикувано на 22.06.21 в 18:00

Цените за потребителски стоки в България са най-ниски в ЕС

През 2020 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително в 27-те държави - членки на ЕС. Дания (141% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%). С други..

публикувано на 22.06.21 в 17:36

Всеки ден над 1 милиард пушачи по света палят цигара

До края на века жертвите на цигарите ще достигнат 1 млрд. души ако не се промени отношението към тютюнопушенето и не се приложи подходът за намаляване на вредата от цигарите. Около това мнение се обединиха международни специалисти по обществено здраве, учени, медици и експерти по контрол на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален форум за никотина..

публикувано на 22.06.21 в 17:20

Москва с температурен рекорд

Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите достигнаха 120-годишен рекорд поради ефектите от изменението на климата, съобщи руската метеорологична служба. В понеделник температурата в руската столица достигна 34,7 градуса по Целзий, съобщи Росхидромет, което..

публикувано на 22.06.21 в 16:35

България бе избрана за член на съвета на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО (МОК). Изборите се състояха на 21 юни 2021 г. в рамките на протичащата в момента 31-ва сесия на Общото събрание на МОК, съобщиха от МВнР. Седмица по-рано България беше избрана и за заместник-председател на Бюрото на Конвенцията за опазване на..

публикувано на 22.06.21 в 16:24