Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В клиниката на д-р Емилова глезят с кухня гурме

| обновено на 14.06.21 в 14:47

В рубриката „Споделено за здравето” ви срещаме с Ралица Мотовска. Тя е от София,  на 43 години,  десет  от които е пациент на д-р Емилова .

Спряла съм  да броя годините, което означава, че вече съм спокойна за здравето си, разказва Ралица.


Чуйте защо тя не пропуска година без да почива в клиниката на д-р Емилова:

Чувствам се добре всеки път като идвам тук, с голямо желание тръгвам и даже водя приятелки. Забавляваме се, почиваме. Тези, които са на плодове времето им минава  неусетно  и далеч по лесно, когато сами в къщи го правят.  Други пък се захранват тук, което също се получава по-лесно отколкото в къщи, защото тук ни глезят. Кухнята е гурме, независимо, че е изцяло на растителна основа, и дните действително минават неусетно.

А успявате ли после да продължите здравословния начин на живот?

На този етап успявам да се поддържам с две дълги гладувания – пролет и есен , имам и едно кратко гладуване покрай Черешова задушница. Всъщност по този начин успявам да си поддържам тялото и и имам чудесни кръвни изследвания.

А защо изобщо избрахте този начин?

В началото като дойдох имах поликистозни яйчници.  Много неуверено тръгнах, не бях убедена, че ще мога да издържа само на плодове, но доктор Емилова ме окуражи и ми каза: "Първо - смело напред, второ - със седем дни само няма да стане, но  ще усетиш по-големия ефект, който се постига. Възможно е дори още с първото гладуване да се изчистят".

Е, не стана от първия път.  След второто гладуване се получи и от тогава аз нямам тези проблеми.  Със силата на опита. Уверих се, че така се случват нещата, и от там насетне започнах да чета доста литература на тази тема.  Интересно ми е.

Имам пълно доверие на д-р Емилова. Мога да кажа, че я обичам. С удоволствие идвам при нея. Това е моята почивка всяка година.

Тук всички вибрираме на една честота. Хората са единомислещи.

Тук има много занимания. Екипът е много добронамерен и времето минава неусетно.

Кое е по-трудно – гладуването, физическата активност и или друго?

Първият път човек си мисли, че е най-трудно да гладуваш, т.к.  идваш  тук, за да гладуваш. В последствие разбираш, че даже животните гладуват без никакъв проблем, когато имат травма. Те се скриват и започват да гладуват.

  Всъщност най-трудно е да пребориш себе си, когато дойде моментът да спираш плодовете и да вкарваш останалите групи храни.

В това се убедих през годините и започнах да идвам, за да се захранвам. 

От една страна не мисля какви количества точно да приготвям, какво точно да слагам,  за да е разнообразна храната ми. 

От друга страна ме глезят с тази гурме кухня, която предлагат тук.

Според мен най-трудно е човек да се захрани постепенно, без да прекалява с количествата и без да вкарва екстремно солта в менюто си . Това за мен е най-трудно. Физическо натоварване аз имам и в ежедневието си. Винаги съм била динамичен човек и това не мие трудно, но хора съм виждала тук, които идват доста обездвижени. Натоварването, което предлага клиниката е доста умерено .

Идвам тук, за да получа всичко и по много. Не мога да избера кое най-много ми харесва. Присъства и на всички двигателни практики, присъства и на кулинарното училище и с удоволствие слушам лекциите на д-р Емилова всеки път, независимо, че съм тук от 10 години.

Хората си мислят, че тези лекции се повтарят, но тази жена е един неизчерпаем източник на енергия, все още продължава да се учи и да черпи нова информация.

Със всяко мое идване съм установявала, че научавам нещо ново за себе си. Този път  например гледах филм за хора силови атлети, за хора ултрамаратонци, които са вегани, вкл. и Арнолд Шварценегер . Този филм бих показала и на мъжете в къщи – как с една добре балансирана растителна диета човек може да получи достатъчно калории и енергия, от която се нуждае в ежедневието.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна до 19 юни 2021 година. След първи юли целият екип и медицинската техника ще бъдат в Боровец до края на лятото.
За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.
Повече информация вижте на страницата: www.emilova.eu

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Вачков: Д-р Емилова променя начина на мислене

В рубриката на д-р Емилова ви срещаме с Пламен Вачков. Той е човек на точните науки и на 72 години работи изключително динамично. Затова основният му проблем е да отделя време в грижа за себе си. Прави го в Клиниката на д-р Емилова – чуйте защо: През 1997-8 година забелязах, че не контролирам диабета, който имам от 1991 година...

публикувано на 11.07.21 в 18:15

Димитър Тюлев: Д-р Емилова за мен беше остров на спасението

Клиниката на д-р Емилова се оказва остров на спасението за Димитър Тюлев от София. Веднъж вече той е посещавал клиниката, но само за профилактика. Този път 54-годишният мъж спешно търси съдействие от д-р Емилова след тежко заболяване: След прием 20 дни на антибиотици заради тежка пневмония си пуснах кръвни тестове, разказва Тюлев.  Резултатите..

публикувано на 04.07.21 в 17:05

Клиниката на д-р Емилова през лятото е в Боровец

В средата на лятото Клиниката на д-р Емилова е в курорта Боровец. Екипът посреща там пациентите на 1 юли и приключва работа в края на август. Разходките край морето се сменят с походи в планината и за хората това е почивка, но не и за лекарите Ние работим най-усилено през лятото, казва д-р Емилова. Мястото е страхотно и пациентите ни могат да..

публикувано на 28.06.21 в 17:08

Д-р Емилова: Не пропускайте гладуването на череши

От 26 години гладувам по 20 дни на череши, набрани от дърветата в двора на дома ни в село Слънчево. Препоръчвам на пациентите си да се възползват от доказаните ползотворни ефекти на лечението с череши и чай и зареждащата им свежест. Гладуването се дели на два вида - черешово и на всички останали плодове, споделя почти..

обновено на 28.06.21 в 15:07

Черницата колкото е по-тъмна, толкова е по-полезна. Сега им е времето

Горещо  Ви препоръчвам черницата като изключителен плод, подсеща ни всеки път при среща през юни д-р Емилова. Черниците са изключително полезни за здравето. Даже съм чела изследвания, че помагат при порок на сърцето. Да не говорим  за ползата от профилактика на рака за дебелото черво, рака на млечната жлеза, изобщо – за профилактика..

публикувано на 14.06.21 в 17:05

В Клиниката на д-р Емилова не само лекуват, но и променят живота – към добро

Памела Пенева е на 26 год от Стара Загора, но от много време живее в столицата. В Клиниката на д-р Емилова край Варна младото момиче идва, за да отслабне. В „Споделено за здравето” ви срещаме с нея, защото е пример как тръгвайки от обичайното за началото за всяко лято желание да сме по-елегантни,  Памела стига до пълен поврат в живота –..

публикувано на 07.06.21 в 01:05

Марияна Сандакчиева: Дойдох при д-р Емилова да ме научи как да продължа да живея

Да провери ефекта от плодолечението - това прави една българка, която от 15 години живее в Америка. Тези 30 дни в клиниката на д-р Емилова бяха едно много приятно преживяване за мен, разказва Марияна Сандакчиева.   Тръгвам си с лека тъга, че напускам това място. За първи път гладувам и не съжалявам, даже не мога да кажа, че съм гладувала. Вие имахте ли..

обновено на 29.05.21 в 18:27