Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебният здравен министър: Лошите резултати в борбата с COVID са заради лошо управление на кризата

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на недоброто състояние на здравната система като цяло и лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинации.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Не заварихме общ план за диагностика и лечение на COVID-19. С това се заехме първо. Променихме логистиката по снабдяване на ваксини. Няма как да имаш добри резултати с ваксинации, ако личните лекари трябва да пътуват километри. Дадохме приоритет за ваксиниране на възрастните хора, добави Кацаров.

Добра новина е намаленият броят на заразените, може в следващата седмица евентуално страната ни да влезе в зелената зона според критериите на ЕК. Ваксини са осигурени за населението и за 2022, и за 2023 година, съобщи Кацаров, цитиран от БГНЕС.

Започнахме промени в здравната система. Здравната система и без COVID се нуждае от промяна. Успях да постигна съгласие с НЗОК, БЛС да започнат преговори за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ. Предприех промени в правилника на МЗ. Създаваме нова дирекция - дирекция за правата на пациента, съобщи още служебният министър. Стремим се да бъдем максимално гъвкави и да отговорим на натиска на Министерството на туризма, за да облекчим мерките за туристите. Но не е добре да изпускаме контрола над пандемията, коментира още той. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04