Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 50 години чиповете стават част от нас

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости.

По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките на която се планира имплантиране на чипове в човешкия мозък. Документът е разработен от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет и се твърди, че е одобрен от президента Владимир Путин. По-късно обаче президентският прессекретар Дмитрий Песков отбеляза, че не знае нищо за такава програма. В същото време в материала се говори за намерението да се разработят интерфейси човек-машина и редица медицински чипове.

"Възможни са подобни идеи за управление с помощта на импланти в мозъка или разширяване на функциите на мозъка. Всичко това ще стане реалност с течение на времето... Не мога да кажа, че това ще стане реалност през следващите 10 години, но през следващите 50 години ще наблюдаваме ярки демонстрации", каза Лебедев.

Той отбеляза, че стотици хиляди хора вече получават медицински инвазивни импланти.

"Дълбока мозъчна стимулация се прави за хора с болестта на Паркинсон - това също е инвазивна система. Инвазивни импланти се правят за гръбначния мозък, например, за потискане на хроничната болка. Популярна тенденция е възстановяването на зрението с помощта импланти, които ще бъдат поставяни в зрителната кора. В медицината това вече не е въпрос на бъдеще, а въпрос на настояще", каза Лебедев.

Той отбеляза, че управление на техниката с помощта на чип също може да бъде ефективно, но засега поражда много въпроси.

"Например, има контрол на квадрокоптер с помощта на чип, но всъщност това е неинвазивен интерфейс, който работи относително бавно", каза Лебедев.

Той също така поясни, че има публикации, които говорят за способността на човек да контролира генетиката с помощта на чип.

Професорът отбеляза, че истинските пробиви ще дойдат, когато учените, използвайки инвазивни интерфейси, ще могат да взаимодействат фино с невронните мрежи на мозъка.

"През следващите пет години ще видим пробиви. Ще разработим системи за изкуствено зрение", обясни Лебедев.\БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57