Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 50 години чиповете стават част от нас

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости.

По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките на която се планира имплантиране на чипове в човешкия мозък. Документът е разработен от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет и се твърди, че е одобрен от президента Владимир Путин. По-късно обаче президентският прессекретар Дмитрий Песков отбеляза, че не знае нищо за такава програма. В същото време в материала се говори за намерението да се разработят интерфейси човек-машина и редица медицински чипове.

"Възможни са подобни идеи за управление с помощта на импланти в мозъка или разширяване на функциите на мозъка. Всичко това ще стане реалност с течение на времето... Не мога да кажа, че това ще стане реалност през следващите 10 години, но през следващите 50 години ще наблюдаваме ярки демонстрации", каза Лебедев.

Той отбеляза, че стотици хиляди хора вече получават медицински инвазивни импланти.

"Дълбока мозъчна стимулация се прави за хора с болестта на Паркинсон - това също е инвазивна система. Инвазивни импланти се правят за гръбначния мозък, например, за потискане на хроничната болка. Популярна тенденция е възстановяването на зрението с помощта импланти, които ще бъдат поставяни в зрителната кора. В медицината това вече не е въпрос на бъдеще, а въпрос на настояще", каза Лебедев.

Той отбеляза, че управление на техниката с помощта на чип също може да бъде ефективно, но засега поражда много въпроси.

"Например, има контрол на квадрокоптер с помощта на чип, но всъщност това е неинвазивен интерфейс, който работи относително бавно", каза Лебедев.

Той също така поясни, че има публикации, които говорят за способността на човек да контролира генетиката с помощта на чип.

Професорът отбеляза, че истинските пробиви ще дойдат, когато учените, използвайки инвазивни интерфейси, ще могат да взаимодействат фино с невронните мрежи на мозъка.

"През следващите пет години ще видим пробиви. Ще разработим системи за изкуствено зрение", обясни Лебедев.\БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15

Птицезащитни устройства монтираха в село Стожер

Птицезащитни устройства  бяха монтирани по електроразпределителни съоръжения в добричкото село Стожер.  Районът е част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно - Via Pontica. Повишен риск за живота и здравето на птиците отчитат еколозите и експертите от ЕРП-Север. Пилотното поставяне на устройствата е преди..

публикувано на 31.07.24 в 15:40

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20

Какво ще е времето през август

Прогноза за времето през август 202 4 г. ОБИЧАЙНОТО През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация. Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли. Средномесечните температури са 20-22° – за вътрешността на района, а за крайбрежието са 22-24°. На..

публикувано на 31.07.24 в 08:27

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35