Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медоносната година започна много лошо за пчеларите

Медоносната година за пчеларите започна много лошо. Дъждовете сведоха до мининум добива от акациев мед. Така цената на един буркан от този вид пчелен продукт надхвърли 15 лева на дребно. А на едро – 10-11 лева за килограм.

Всекидневните валежи освен, че попречиха на добива на мед от акация, засегнаха и пашата от драка, каза за Радио Варна пчеларят от Провадия Милен Минчев. 
Добивът на мед от акация е в пъти по-нисък от минали години, разочарован е Милен Минчев. Това веднага повиши цената му. За по-високите цени на меда обаче има и друга причина.
Пчеларят изтъкна като проблем изчезването на пчелите или т.нар. синдром на празния кошер. Тази зима беше тежка зима. От 24 години съм пчелар и не съм ставал свидетел на такава висока смъртност, каза той, като уточни че 
Милен Минчев е загубил само четири кошера. Към други негови колеги обаче съдбата не е била толкова благосклонна.
Пчеларите разчитат на следващата паша – тази от липа.
Слабия добив и лошото начало на медоносната година вдигна цената, както на едро така и на дребно. Хубав мед вече не се намира за под 10 лева килограма на дребно, категоричен е Милен Минчев.
Подробностите чуйте от репортажа на Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Приказка за лято

Какво ще кажете да му посветим приказка? Преди да си е тръгнало. Имам предвид лятото. Днес си представях моята приказка за лято... Докато колелцата на куфара весело потракваха по тротоара, чайките добавяха към безгрижната мелодия своето класическо соло, а оркестърът на вълните поддържаше ритъма, както го е правил винаги... Чаровно да озвучава..

публикувано на 26.08.24 в 15:39

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представя някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35
Държавна психиатрична болница в с. Царев брод

Спешна помощ и за психиатричната помощ у нас

Нужна е спешна промяна на психиатричната помощ. За това призоват в отворена позиция съдии, адвокати, лекари и социални работници. В момента, психиатричната помощ е дефинирана в глава 5 от Закона за здравето. ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища..

публикувано на 26.08.24 в 09:30

26 август - Световен ден на кучето

На 26 август светът отбелязва Деня на кучето. Празникът води началото си от Съединените американски щати.  Международният ден на кучето се чества за първи път през 2004 г., а предложението идва от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.  Във Варна празникът ще бъде отбелязан с мирно шествие за популяризиране на осиновяването на..

публикувано на 26.08.24 в 08:33

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32