Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин

Снимка: БГНЕС

От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес, съобщават от ресорното министерство. Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:

- 14-дневна заболяемост;

- седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

- ниво на изследване в държавата;

- идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ  „безпокойство“;

- липса на достатъчно информация.

Цветовите зони са, както следва:

  • Зелена зона;
  • Оранжева зона;
  • Червена зона.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на ОИК-Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му.  Решението е окончателно и не..

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54

Настаняват в хотели пострадали от пожарите, общините трябва да изготвят справки за щетите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев, цитиран от БНР.  Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 15:33

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той.  Тротоарът е..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Откритият на плажа саркофаг е бил боядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30