Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лука Шулич: Ние от Балканите имаме еднаква страст към музиката

Словенският челист пристига с българския пианист Евгени Генчев за специалния им концерт на 6 септември във Варна

| обновено на 06.09.21 в 06:53

Лука и Евгени се познават от Кралската музикална академия в Лондон, където учат и двамата. Свързва ги еднаквият вкус към музиката и, че са момчета от Балканите. В последните години са разделени заради главоломния успех на 2CELLOS, в който Шулич участва с хърватина Степан Хаузер.

Пандемията затваря Лука и Евгени вкъщи и те започват да свирят от домовете си, като записват общи парчета. Така се ражда и идеята за концертите за виолончело и пиано, с които това лято обикалят Европа - през Барселона, Флоренция, родния на Лука Марибор – до Варна и Пловдив.


Какво споделя Лука преди срещата си с варненската публика:

Как пое по пътя на музиката?

В семейство на музиканти няма как да избягаш от това! Баща ми е виолончелист, майка ми преподава музика, брат ми свиреше на китара, сега и по-малката ми сестра е цигулар. Хванах виолончелото на 5 години и така тръгна. Е, имаше и един период около 13-годишен, когато се разкъсвах между спорта и виолончелото, нормално за всеки на тази възраст, и тогава трябваше да избера.

Участвал си в турне на Елтън Джон с 2CELLOS. Какво научи от него?

Ще запомня със сигурност как той дава 120% от себе си. На неговата възраст това е забележително! Неговата страст и посвещаване, отговорността към публиката, неговата отдаденост, когато е на сцената.

Ако трябва да избираш между класика, поп и рок, какво ти е най-близко до сърцето?

Израснал съм с класиката. Имам мой класически проект – „Годишните времена” на Вивалди в аранжимент за чело. Обожавам филмовата музика, уважавам рока. Не деля музиката на жанрове. Има хубава и не хубава музика.

Познаваш ли българския фолклор?

Не. Но познавам етно-музиката на Балканите. С Евгени сме подготвили едно българско парче. Евгени го е избрал.

Как се събрахте с Евгени Генчев?

С Евгени се познаваме от 11 години, докато учехме в Лондон. Веднага станахме добри приятели. Свързахме се и не само в приятелска връзка, но и на музикално ниво, защото споделяхме еднакво виждане за музиката, еднаква емоция. Имаме и еднакво чувство за хумор. И двамата сме момчета от Балканите и ние от Балканите трябва да се подкрепяме.

Какво се случва с 2CELLOS?

2CELLOS става на 10 години и по този повод на 17 септември излиза новият ни албум Dedicated. Планираме и голямо турне за 2022г.

С кого се чувстваш по-комфортно на сцената - Хаузер или Евгени?

И двамата са ми приятели, и двамата са великолепни музиканти. Когато имаш до себе си професионалист на сцената, си щастлив и спокоен. И двамата ми дават комфорт. Но с две виолончела можеш да изсвириш определени неща. А комбинацията пиано и виолончело е класическата и с нея можеш да изсвириш всичко.

Концертът на Лука Шулич и Евгени Генчев е на 6 септември, в Летния театър във Варна. Последни билети – в системата на Eventim.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Лука Шулич от 2CELLOS жъне успехи в Европа

Словенският челист Лука Шулич , известен като един от прочутите 2CELLOS, тръгна на европейската си обиколка. Придружен е от младия пианист Евгени Генчев , с когото правят изключително успешна и чаровна музикална двойка. Концертите им са на..

публикувано на 21.07.21 в 09:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков,..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града...

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи..

публикувано на 11.07.24 в 14:45