Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов живот за над 20 тона стари книги чрез кампанията "Зелено знание"

Десетки книжарници в цялата страна се превърнаха в пунктове за събиране на стари книги като част от проекта „Зелено знание”. Той е финансиран с европейски средства по Оперативна програма „Околна среда”, а основната му цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги.

Събрането на старите книги се проведе от средата на юли до края на август. Сега идва и ред и на следващата стъпка – тяхното даряване в читалищни и училищни библиотеки, социални домове и други институции. Тези, които са негодни за употреба или са в много лошо състояние ще бъдат предадени за рециклиране. По този начин, инициативата ще допринесе за прехода към кръгова икономика и природосъобразния начин на живот.

Още със старта на проекта „Зелено знание” през юли, организаторите си поставиха за цел да съберат поне 50 хиляди стари книги или около 10 тона. След приключването на първия етап, тези цифри са многократно надхвърлени, каза координаторът на кампанията Диана Сивинова.

"В склада ни в София събрахме около 10 тона стари книги, а във Велико Търново 13 тона. Това означава, че сме успели да съберем 23 тона за месец и половина", поясни Сивинова.

В кампанията се включиха общо 7 града в страната - София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Габрово и Плевен.

Варна е един от първенците в кампанията със събрани около 8 тона книги.

"В момента обработваме заявките от читалищата, библиотеките и останалите институции, които изявиха желание да подновят своя книжен фонд. Интерес са проявили над 80 институции. Имаме заявка за книги и от една българска общност в Италия. Те ни поискаха повече ученическа литература и учебници на български език", каза още Диана Сивинова.

Според Нели Узунова, която е представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца.

"В нашата книжарница бяха предадени около 5 хиляди книги. Част от тях не стават за повторна употреба, но те ще бъдат предадени за рециклиране. Много от книгите са българска и световна класика, което показва, че българите четат качествена литература", сподели Нели Узунова. Тя допълни, че много млади хора на възраст между 20 и 25 години са дарили книги за целите на кампанията.

Изключително активно в инициативата се включи и нашият колега в Радио Варна Александър Йорданов, който е дарил над 60 книги в два от пунктовете в морската столица.

"Тази кампания е много полезна. Още когато публикувахме информация за нея на нашия сайт, ми направи впечатление, че предизвика сериозен интерес и много хора се втурнаха към книжарниците да дарят старите си и непотребни книги. Аз дарих много детски книги. Сериозно се замислих за една книга, посветена на футбола във Варна, но вярвам, че тя ще отиде в някоя библиотека и няма да се загуби", сподели Александър.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06