Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдигат цените на автобусните билети във Варна

| обновено на 24.09.21 в 10:57
Снимка: Радио Варна

Нови цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна одобриха на комисията по финанси и бюджет към ОбС. Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите на града ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети, посочват от пресслужбата на ОбС.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви пред съветниците инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/.

Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват по 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

Друга промяна е, че цените на  всички карти в общината се изравняват. Т.е. абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта. „Това означава, че хората от Константиново и Каменар примерно няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.

По време на заседанието председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов представи свое предложение за цени на превозните документи. Понеже беше направено устно, а включваше много промени, съветниците поискаха то да бъде внесено в писмен вид, за да може до заседанието на  Общинския съвет да се запознаят с него и на сесия да решат кое от двете предложения да подкрепят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре ще вали до обяд

През нощта облачността ще се задържи значителна и валежите, с прекъсвания, ще продължат, но утре до обяд навсякъде ще спрат, а в следобедните часове и облачността, на места, ще се разкъса. Ще духа до умерен, а по Черноморието и временно силен вятър от север-северозапад, който следобед ще отслабне. Минимални температури между 8° и 13°, а..

публикувано на 16.10.21 в 15:28

Реалната инфлация в страната е около 20 процента, според експерти

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева, заяви пред Нова телевизия, че грамажът на хляба у нас е малко вероятно да намалее. По думите й той е установен от години и надали ще се прибегне до намаляване на теглото му, за да се правят икономии. Кукушева заяви, че браншът се надява предложението..

публикувано на 16.10.21 в 15:13

Катастрофа по пътя за Бургас, няма пострадали

Лек автомобил с варненска регистрация се е преобърнал в началото на автомагистрала „Черно море”, в посока Бургас. Това съобщиха от КАТ-Варна заради мократа настилка. Няма пострадали, щетите са само материални. От Пътната полиция отново предупреждават да се шофира с повишено внимание, защото пътните настилки са мокри и има условия за..

публикувано на 16.10.21 в 13:59

Мазното петно установено снощи около "Вера Су" вече се е разнесло

Няма опасност от замърсяване на района около кораба "Вера Су". 20 сантиметровото мазно петно, установено снощи вече се е разнесло. Това съобщи на брифинг капитан Валентин Енчев - директор на Морската администрация. Той коментира и необяснимото, според него, разпореждане на Басейновата дирекция за Черноморския регион във Варна. А именно -..

публикувано на 16.10.21 в 13:39

Местности край Варна ще имат проблеми с водоподаването почти денонощие

Части от местностите Изгрев, Акчелар, Бриз, Свети Никола, Траката, Ален мак и Манастирски рид е възможно да имат смущения с водоподаването от утре, 17 октомври от 12 часа зо около 5 сутринта в понеделник. Причината е повреда на магистрален водопровод, съобщават от ВиК-Варна. Без вода днес до около 18 часа са хората около улица 32-ра на к.к...

публикувано на 16.10.21 в 11:16
Заседналият кораб

Променен е цветът на водата край заседналия "Вера Су".

Има промяна в цвета на водата край заседналия край Яйлата кораб "Вера Су". В района има опалесценция на повърхността на водата и миризма на нефтопродукти. Опалесценцията представлява разсейване на светлината, причинено от малки частици, пръснати в прозрачната среда, което наподобява отблясък на опал. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и..

публикувано на 16.10.21 в 10:51
Николай Денков

Няма да има задължителна имунизация на учителите

Ако здравните власти вземат решение за зелен сертификат в училище, аз ще го подкрепя. Няма да издам нареждане за задължителна имунизация на учителите. Това каза пред Нова телевизия просветният министър Николай Денков. Ваксинацията на учителите срещу COVID-19 е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето им, коментира Денков, уточнявайки,..

публикувано на 16.10.21 в 10:09