Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

5
Снимка: Албена Иванова

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това коментира пред журналисти специалистът по лесозащита и директор на Ин­сти­ту­та за го­ра­та към БАН проф. Геор­ги Геор­гиев. За разрешаването на проблема на 23 септември на територията на Държавно ловно стопанство - Балчик се проведе работна среща с участието на експерти от Се­ве­роиз­точ­но­то дър­жав­но пред­прия­тие, от Ин­сти­ту­та за го­ра­та към БАН, Ле­со­за­щит­на стан­ция - Вар­на и Ре­гио­нал­на ди­рек­ция по го­ри­те - Вар­на и други.

При про­бов­зе­ма­не­то са ус­та­но­ве­ни ко­роя­ди и дру­ги вре­ди­те­ли – общо над 10, кои­то се развиват по стеблата и клоните и уни­що­жа­ват ед­ни от най-важ­ни­те по­ле­за­щит­ни съо­ръ­же­ния в Се­ве­роиз­то­ка.„При влошено физиологично състояние на дърветата те стават уязвими, короядите в нормални условия не причиняват такива вреди. По принцип те засягат слаби дървета, нещо, което се наблюдава в момента“, обясни проф. Георгиев.

Проблемът е регистриран в началото на миналата година, и оттогава насам се изследват проби и обсъждат мерки за справяне с проблема, който се задълбочава. Засегнати са пояси на територията на три по­де­ле­ния: ДЛС-Бал­чик, ДГС-Ге­не­рал То­ше­во и ДГС-Доб­рич.

Всеобщото мнение е, че не се препоръчва борба с вредителите, а се налага сеч и залесяване с по-устойчиви видове.

„Аз не препоръчвам борба с вредителите, защото тя ще е скъпоструваща и в това състояние това не е конструктивен подход“, каза още проф. Георгиев.

На територията на Североизточното държавно предприятие има 4000 километра пояси. 42 процента от тях се намират на територията на Държавно ловно стопанство - Балчик. От тях 20 процента са поясите с ясенови насаждения, към момента са поразени напълно 10 на сто, а около 80 процента са процес на съхнене, е равносметката на заместник – директора на ловното стопанство в Белия град инж. Радослав Радев. Той припомни, че преди 20-30 години такъв проблем е наблюдаван при американския ясен, който е бил изсечен и реконструиран. В момента сериозният процес на съхнене са наблюдава по планинския му вид. „Вероятно при тези условия – на ветрове, засушаване и опалване, това е възрастта му на живот“, коментира лесовъдът. 

Освен че са нужни спешни решения, трябват средства и сериозна работна ръка за подмяна на тези живи съоръжения, които, за да изпълняват предназначението си, трябва да достигнат поне 13 метра, каквито ясенът най-бързо постига.

„Опитваме по международни проекти да осигурим финансиране. Ако тотално рухнат тези пояси, опасявам се, че дори и да намерим пари, няма да има работна ръка“, коментира инж. Радев. 

Наблюденията показват, че поясите се влошават, каза инж. Тодор Гичев - директор на Регионалната дирекция по горите – Варна, и заяви, че най-належащите ще бъдат изсечени 100 процента, за да започне възстановяването.

Полезащитните пояси са оазисът на птиците в Добруджа, в тях гнездят над 35 вида птици, посочи на работната среща Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. Затова в дългосрочен план е много важно да се възстановят, каза екологът.

Обичайно всяка есен се извършват залесителни мероприятия в поясите, те ще продължат и през тази.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49