Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

5
Снимка: Албена Иванова

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това коментира пред журналисти специалистът по лесозащита и директор на Ин­сти­ту­та за го­ра­та към БАН проф. Геор­ги Геор­гиев. За разрешаването на проблема на 23 септември на територията на Държавно ловно стопанство - Балчик се проведе работна среща с участието на експерти от Се­ве­роиз­точ­но­то дър­жав­но пред­прия­тие, от Ин­сти­ту­та за го­ра­та към БАН, Ле­со­за­щит­на стан­ция - Вар­на и Ре­гио­нал­на ди­рек­ция по го­ри­те - Вар­на и други.

При про­бов­зе­ма­не­то са ус­та­но­ве­ни ко­роя­ди и дру­ги вре­ди­те­ли – общо над 10, кои­то се развиват по стеблата и клоните и уни­що­жа­ват ед­ни от най-важ­ни­те по­ле­за­щит­ни съо­ръ­же­ния в Се­ве­роиз­то­ка.„При влошено физиологично състояние на дърветата те стават уязвими, короядите в нормални условия не причиняват такива вреди. По принцип те засягат слаби дървета, нещо, което се наблюдава в момента“, обясни проф. Георгиев.

Проблемът е регистриран в началото на миналата година, и оттогава насам се изследват проби и обсъждат мерки за справяне с проблема, който се задълбочава. Засегнати са пояси на територията на три по­де­ле­ния: ДЛС-Бал­чик, ДГС-Ге­не­рал То­ше­во и ДГС-Доб­рич.

Всеобщото мнение е, че не се препоръчва борба с вредителите, а се налага сеч и залесяване с по-устойчиви видове.

„Аз не препоръчвам борба с вредителите, защото тя ще е скъпоструваща и в това състояние това не е конструктивен подход“, каза още проф. Георгиев.

На територията на Североизточното държавно предприятие има 4000 километра пояси. 42 процента от тях се намират на територията на Държавно ловно стопанство - Балчик. От тях 20 процента са поясите с ясенови насаждения, към момента са поразени напълно 10 на сто, а около 80 процента са процес на съхнене, е равносметката на заместник – директора на ловното стопанство в Белия град инж. Радослав Радев. Той припомни, че преди 20-30 години такъв проблем е наблюдаван при американския ясен, който е бил изсечен и реконструиран. В момента сериозният процес на съхнене са наблюдава по планинския му вид. „Вероятно при тези условия – на ветрове, засушаване и опалване, това е възрастта му на живот“, коментира лесовъдът. 

Освен че са нужни спешни решения, трябват средства и сериозна работна ръка за подмяна на тези живи съоръжения, които, за да изпълняват предназначението си, трябва да достигнат поне 13 метра, каквито ясенът най-бързо постига.

„Опитваме по международни проекти да осигурим финансиране. Ако тотално рухнат тези пояси, опасявам се, че дори и да намерим пари, няма да има работна ръка“, коментира инж. Радев. 

Наблюденията показват, че поясите се влошават, каза инж. Тодор Гичев - директор на Регионалната дирекция по горите – Варна, и заяви, че най-належащите ще бъдат изсечени 100 процента, за да започне възстановяването.

Полезащитните пояси са оазисът на птиците в Добруджа, в тях гнездят над 35 вида птици, посочи на работната среща Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. Затова в дългосрочен план е много важно да се възстановят, каза екологът.

Обичайно всяка есен се извършват залесителни мероприятия в поясите, те ще продължат и през тази.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41