Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветроходецът Светлозар Тенев: Това е лошото на самотника, никой не му е виновен за това, което се случва на борда

Светлозар Тенев е едно от големите имена във варненското ветроходно дело. Наричат го самотният мореплавател. Той и Васил Попов са двучленният екипаж на яхтата „Булкон Стар”, която на 30 юни 1986 година, пресича финалната линия на трансатлантическото състезание за двучленни екипажи „Ту стар“ като победител в своя пети клас. Има още много постижения като ветроходец. Гордее се и със спасителната си дейност. 8 години е спасявал десетки животи с кораба "Перун". Тази година мореплавателят бе сред звездите, обслужващи Европейското първенство по ветроходство във Варна. По време на форума той беше капитан на стартовия кораб. Европейското първенство, освен престиж, е и трамплин за туризма и икономиката на града, убеден е Тенев. 

Чуйте интервюто на Румен Генов с Светлозар Тенев:

Кои са трите твои най-големи постижения на вода? Твоите топ 3?

Ще кажа само за ветроходството, защото имам и доста успехи като спасител. Работих 8 години на спасителния кораб „Перун“ и от сегашната ситуация със заседналия кораб „Вера Су“ много ме боли. Имам 12 медала за спасителна дейност и държавни отличия.

А за ветроходството  - моите две участия в регатите „Ту стар“ и „Аrc”2016, както и двете самотни прекосявания на Атлантика от Запад на Изток до България.

Тази дума „самотни“ въздейства силни. Наистина ли така се чувства един човек като теб?

Това е лошо на самотника, че никой не му е виновен за това, което се случва на борда. И сам трябва да си готви, и да си реже салатата, но си живее спокойно. Няма кой да те притеснява и да те ядосва. Ако излезе рибка,  животът става прекрасен.

Самотните регати - това ли е върхът във ветроходството?

Тук се оценява само един човек, но за успеха на един екипаж се гледа как се стиковат хората. Един екипаж се гради за 5-6 години.  За мен най-добрият екипаж беше Васил Попов. (Бел.ред. -  Светлозар Тенев и Васил Попов печелят І място в V клас - 10,67-12,9м, като прекосяват Атлантика от Плимът до Нюпорт за 22 дни, 9 часа и 12 минути, в регатата Калсберг 86‘)

Ние с него не си говорихме. Разбирахме се без думи.  

В момента,  в който погледна нанякъде, без да сме коментирали какво трябва да се направи по системата, другият вече прави, това, което трябва. Това е най-добрата стиковка. Доказахме го с нашето първо място и рекорда, който 14 години никой не успя да бие. Има разлика между самотното плаване и екипажа.

Правил ли сметка дали по-голямата част от живота ти е била на вода или на сушата?

Такава сметка не мога да направя, защото имам 42 години на море, като професионален моряк - капитан на кораб, а в почивните дни съм на яхтата.

Докато ме държат краката, мисля да продължа да си плавам.

Всички си преживял, има ли нещо, което не ти се е случвало на борда?

Родилка не е раждала на борда. Случвало се е на пасажерски кораби, в самолет, но на мен не. Ако се случи, ще трябва да чета много. Капитаните на корабите са обучени до степен фелдшер. На борда им бумащина ще се подготвя.

Ако някой ти каже за някакво премеждие околосветско, би ли се наел отново?

Ако намеря кой да храни кучето на лозето. Не ми се разделя с него. Това е единственият ми проблем.

Каква порода е?

Викаме му коферман. (бел.ред.- казва го с усмивка)

Българинът добър ветроходец ли е?

Българинът е добър ветроходец и добър моряк и това, го е доказвал многократно. Но безпаричието и това, че държавата абдикира от спорта въобще и особено от ветроходството, е лошо.  

Няма толкова много спонсори, които да заделят пари за клубовете и за развитие на националните отбори, а всичко е скъпо и времето и поддръжката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10