Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли поскъпване на дървата за огрев?

В последните месеци наблюдаваме сериозно покачване на цените в България – хранителните стоки, токът, водата, горивата и други. Дървата за огрев не правят изключение.

"Тази година дървата за огрев са по-скъпи. За един камион с 8 кубика дърва платих около 1000 лева", оплака се жител на аксаковското село Засмяно. Друг жител на селото каза, че кубикът му е излязъл 100-110 лева.

На борсите за дърва във Варна цените варират. Потърсихме коментар от шефове и управители на над 10 борси в морската столица, но никой от тях не пожела да говори по темата за цените, а някои дори се скриха, когато видяха екипа ни. Собственикът на един от варненските складове, който искаше да остане анонимен, сподели че цената на кубик дърва при тях е 110 лева, но се очаква поскъпване, без да обясни защо. В много от борсите и складовете няма написани цени, а само телефони за връзка.

На сайта на една от варненските фирми, се предлага палет с нарязани и нацепени дърва, който е по-малко от кубик, а обявената цена е 80 лева. Други фирми изобщо не посочват цени на интернет страниците си, а единствената опция да разбереш колко ще ти излязат дървата за отопление, е да се обадиш на някой от посочените телефони.

Ако си поръчате нарязани и нацепени дърва от борса или склад, ще ви излезе доста по-скъпо, отколкото ако ги закупите от горските стопанства. Цената за пространствен кубик за Варна и Добрич е 47 лева без включен транспорт.  Това каза за "Радио Варна" Ивайло Тодоров, началник на отдел „Ползване на горите, ловностопанска дейност и промени в горските територии“ в Североизточно държавно предприятие (СИДП).

"47 лева на пространствен кубик дърва е цена, която се е запазила в последните няколко години и не се очаква покачване", поясни експерта.

Над 57 000 пространствени кубични метра дърва за огрев са получили към момента подалите заявки домакинства в областите Варна и Добрич.

Над 4000 жители от област Варна са получили заявките си, като най-много дърва за огрев за физически лица са добити в Държавно ловно стопанство-Шерба – 6071 кубика за повече от 1000 домакинства.

Хората, които все още не са подали молби за доставяне на дърва, могат да го направят и сега. От ръководството на СИДП гарантират, че никой няма да остане на студено тази зима и приоритет за предприятието си остава добива на дърва за населението.

"Много от хората подават своите заявки още през март и април и това ни дава възможност да реагираме навреме. Апелирам и другите граждани да правят това по-рано", каза още Ивайло Тодоров. 

По думите му, в последните две години се наблюдава сериозен спад на търсенето на дърва за огрев. Това се дължи най-вече на желанието на все повече хора да използват алтернативни източници на отопление като пелети или екобрикети. И при тях обаче има увеличение на цените, които тази година варират средно между 450 и 480 лева за тон. На някои места се предлагат и по-скъпо. 

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35