Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят използване на "зелен сертификат" или по-строги мерки за публични места

Снимка: архив

Избират между два варианта от мерки за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус в страната. Единият предвижда да се ползва „зелен сертификат" при посещения на публични места, за да могат те да функционират на пълен капацитет. Вторият е по-строги мерки.

Няма да вървим към задължителна ваксинация. Никъде в света не се прилага задължителна, няма да се прилага и в България. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Има предложени мерки за училищата в страната, предлага се разчетите да се правят на база община, с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено, добави Кацаров.

За варианта със "зелен сертификат" министърът е възложил да се купят 1 млн. антигенни теста. Тестовете трябва да бъдат извършени в сертифицирани лаборатории, за да се издаде сертификатът, уточни той. Тестовете ще бъдат закупени от Министерството на здравеопазването, но пробите в лабораториите ще се поемат от пациентите.

Кацаров обясни, че тестът за антитела не е документ, който може да  удостовери имунна защита и той не се приема за основание за издаване на "зелен сертификат".

В понеделник на извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология ще бъдат обсъдени вариантите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35