Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото котешко кафене отвори врати във Варна

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека.

Идеята за кафенето е на 22-годишната латвийка Анастасия, която от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели с усмивка, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там хората са се борили със стреса и натовареното ежедневие, галейки и играейки си с котките.

Приятната и уютна атмосфера се усеща още на входа на кафенето. В него има изградена специална котешка стая със 7 космати обитатели, които си общуват и си играят с посетителите, дошли да изпият по едно кафе или чай и да се порадват на животните. Всички котета са били спасени още като бебета от Анастасия и нейното семейство.


„Първоначално в стаята имаше 8 котета, но едното го прибрах вкъщи, тъй като не се чувстваше особено комфортно в компанията на други хора. Останалите 7 котки обичат да бъдат галени и да си играят с посетителите и дори се сърдят ако някой не им обръща внимание”, разказа с усмивка Анастасия.

Обстановката в котешката стая е напълно стерилна. Вътре се влиза само с калцуни и след предварително измиване на ръцете. Заради по-късокосместите породи се поддържа и по-висока температура на въздуха.

Специално обучен персонал разяснява на посетелите какво включва грижата за едно коте, която според Анастасия е далеч от пределите на „просто да я нахраниш и напоиш”.

„Хората задават различни въпроси. Точно това е и нашата идея. Да им помогнем да се грижат по-добре за своите любимци. Мисля, че по този начин ще успеем да помогнем и за разрешаването на проблема с бездомните котки във Варна, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата”, коментира Анастасия.

Анастасия и нейните съмишленици са получавали неведнъж молби от граждани да приютят в кафенето изоставени и захвърлени котета.

„В момента няма как да приютяваме изоставени и бездомни котета, защото в момента тук имаме 7 животни, а чакаме и още 2 котета, които преминават през ваксинация, инкобационен период и адаптация към обстановката и другите животни. Според Европейския регламент срещу жестокостта към животните, трябва да има 6 квадратни метра на котка. Нашата котешка стая е 60 квадратни метра. Т.е имаме ограничение само за 10 котета”, поясни Анастасия.

В момента, тя и екипът й работят по създаването на Програма за осиновяване. Чрез нея човек ще може да си осинови едно от котетата в кафенето, а също така ще се появи възможност да се помогне и на други котета.

Според Анастасия най-важното условие за осиновяване е котката да хареса човека, а не обратното.

„Котките са като нас хората. Може умственият ни интелект да е на много по-високо ниво, но емоционалният интелект на една котка е същия като човешкия. Котките са различни – и при тях има интроверти, екстраверти, по-злобни или по-дружелюбни. Всяка котка си има свой собствен нрав и силно развито чувство за справедливост”, каза още Анастасия.

„Това, че котките се привързват повече към дома, отколкото към човека е просто мит. Едно от домашните ми котета често излиза от вкъщи и се скита, но винаги търси мен, където и да се намира. Тя е привързана към мен. Има обаче и котки, които се привързват към самия дом, без значение кои са стопаните му”, обясни собственичката на първото по рода си котешко кафе във Варна.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49