Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МРРБ: Участъкът от "Струма", където стана катастрофата, няма Акт 16

Снимка: БГНЕС

До ден днешен пътят, където стана инцидентът със северномакедонския автобус, няма Акт 16, защото не са приключили отчуждителните процедури.

Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на брифинг в МРРБ, на който представи резултатите от възложената проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, предаде БГНЕС.

И тук сме строили на чужда земя, коментира Комитова в началото на брифинга, в който участие взеха заместниците ѝ Иван Шишков и Валентин Граматиков, и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

Изготвеният доклад за състоянието на пътя още веднъж потвърждава, че не става въпрос за магистрала, а за скоростен път.

Не можем да твърдим, че вдигнатата на 120 км в час е основната причина за катастрофата, каза още Комитова. Архитект Калинов посочи, че скоростта е увеличена само на базата на промяна на маркировката и знаците.

В участъка има доста добра пътна настилка, подчерта министърът.

Колкото до маркировката, обясни Комитова, тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата има изпълнена само осевата линия, има и забавяне – около 6 месеца на изпълнение на маркировката.

И маркировката, и знаците са били възложени чрез ин хаус процедура на две фирми с един и същ собственик. Същите две компании е трябвало да поставят сигнализацията. През 2013 г. са поставили знак за скорост 120 км. Мантинелата, наричана „рибена опашка”, когато е поставена през 2007 г. е отговаряла на изискванията. Към 2021 г. обаче има нови норми, съобщи Комитова.

Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Тук имаме странно събитие, пожар, който е основната причина за жертвите, според мен. Нямаме обяснение, коментира още регионалният министър.


ВИЖТЕ ОЩЕ

144 години от освобождението си отбеляза днес град Добрич

144 години от поредното и окончателно освобождаване на Хаджиоглу Пазарджик, днешен Добрич, се отбеляза днес в добруджанския град. Тържествените церемонии започнаха с поклонение и поднасяне на цветя на Паметника на победата. Точно в 12.00 часа камбаните на храмовете в Добрич зазвъняха, символизирайки влизането на руските войници в града през 1878 година...

публикувано на 27.01.22 в 13:07
Младежите от Пекарна

Пекарна "Радост" - ще оцелее ли социалното предприятие по време на криза

Социалното предприятие Пекарна "Радост" във Варна изпрати всичките си работници на трудовата борса, заради невъзможността да изплаща заплати, социални осигуровки и режийните си разходи. Това каза за Радио Варна Нарине Банкова, председател на Фондация „Радост за нашите деца“. Предприятието отвори врати през 2018 година с основната цел да..

обновено на 27.01.22 в 12:48

Парламентът отхвърли искането на ГЕРБ за сметките на храмовете

Народното събрание отхвърли предложението на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, което гласеше, че държавата трябва да поеме разходите на храмовете, защото те нямат собствено финансиране. 73 народни представители бяха "за", 138 гласуваха "против", а двама се въздържаха.

публикувано на 27.01.22 в 12:45

По-ниска безработица във Варна през миналата година

Във Варна средногодишното равнище на безработица за 2021 г. е 2,5% и остава под отчетеното на национално ниво (по предварителни данни на Агенция по заетостта - 5,5% средногодишно за 2021 г.). Спрямо предходната година, безработицата в града намалява с 1,6 процентни пункта. Броят на регистрираните безработни средно за 2021 година е 4432..

обновено на 27.01.22 в 12:37

В Добричка община въвеждат режим на уличното и парковото осветление

Община Добричка пристъпва към режим на уличното и парковото осветление във всичките 68 населени места на територията си. Причината е в драстичното увеличение на сметките за електроенергия и невъзможността без икономии общината да посрещне новите размери на разходите си. Осветлението ще се преустановява от 23.30 часа до 04.00 часа сутринта. Във връзка..

публикувано на 27.01.22 в 12:24
Ф-16 Блок 70

България ще получи най-нови тренажори за F-16

България ще получи тренировъчни симулатори за изтребители F-16 за обучение на пилоти за национални и мисии на НАТО от компанията производител „Локхийд Мартин“. България е сред първите страни, които ще получат изтребители F-16 Block 70, и ще разполага със симулатори с най-новата техническа конфигурация. България ще разполага с осем свръхзвукови..

публикувано на 27.01.22 в 11:28

Пожарникарите готови на протест заради готвените промени

Анкета на Синдикалната федерация на служителите на МВР сред членовете им в дирекциите „Противопожарна безопасност и защита на населението„, която приключва в петък, показва, че те не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните  бройки и функциите на посочените ведомства. Това съобщи..

публикувано на 27.01.22 в 10:27
Подкасти от БНР