Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Традициите на Василица

Васильовден или Банго Васил (буквално „Куцият Васил“) се празнува от всички роми в България. Празникът е известен като „Ромската Нова Година“. За ромите Василица е подчертано семеен празник.

Тържествата по посрещането на Ромската нова година започват от днес - 13 януари и продължава три дни.

В отделните региони на България има определени различия, но това, което свързва абсолютно всички е, че посрещат новата година заедно в семейството. В самото отбелязване на Василица личи сходството с много други традиционни празници, отбелязва Галина Дечева от Амалипе.

Разбира се, някои отбелязват Банго Васил, а други – не. Обаче е забавно. За празника е много характерна легендата за Банго Васил или Куция Васил, припомня Дечева.

Банго Васил, се притекъл на помощ и възстановил този мост, за да могат ромите да преминат. От този момент той се превръща в техен светия и покровител.

 С традицията ни запознава Галина Дечева, образователен експерт в Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ресторантьорският бизнес е в шах

В шах! – така отвърна на въпроса как работят ресторантите в условия на ограничения и жестоки цени на тока Марияна Митанова – управител на един от най-старите ресторанти в Балчик – „Морско око“. Обектът, доскоро работил като целогодишен, спря работа през зимата заради намалялата клиентела при условието „зелен сертификат“ и неизвестните колко голяма ще..

публикувано на 27.01.22 в 12:35

Варна ще е домакин на Форум за индивидуални консултации относно инвитро с донорски яйцеклетки

Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки в град Варна. Събитието ще се проведе на 29 януари, от 11 ч. в хотел на бул. "Княз Борис I" 111. Всички двойки, посетили Деня на отворените врати, ще получат възможността за безплатни консултации с ръководителя на донорска програма д-р Дарина Давидова...

обновено на 27.01.22 в 12:32

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение. Директорът Павлина Стоянова уточни,  че..

обновено на 26.01.22 в 17:00

Сокът от моркови бори хипертонията

Редовното пиене на сок от моркови намалява високото кръвно, съобщава „Експерс“. „Морковеният сок помага при високо кръвно. Анализът показва, че той понижава систолическото и диастолическото налягане“, заяви Хариет Уайтхед, автор на статията. В статията се цитират данни от проучвания, според които консумацията на моркови е в пряка връзка с ниското..

публикувано на 26.01.22 в 16:59

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време..

обновено на 26.01.22 в 10:19

Международен ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество , познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183...

публикувано на 26.01.22 в 10:12

Защо имаме нужда и от "Предприемачи в клас"

Предприемаческото мислене от най-ранна възраст и промяната в образователния модел в тази сфера влизат все повече във фокуса у нас. Една от най-успешните инициативи в тази насока - "Предприемачи в клас", която беше възстановена след първата година и половина пандемия, цели да срещне ученици и младежи с вдъхновяващите истории на предприемачите у нас. Зад..

публикувано на 26.01.22 в 08:00
Подкасти от БНР