Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Звуковата емблема на века



Какъв звук бихте избрали за емблема на времето, в което живеем?

Звукът от изстреляна ракета за космически туризъм? Приятното оживление на претъпкан стадион? Звън на кристални чаши за наздравица, тънки токчета по паважа, шепот на пролетен вятър?

Защо ли напоследък си припомням думите на Лий Чайлд за един характерен звук?

В книгата си „Врагът“ той твърди, че безспорната звукова емблема на 20-ти век е металното чаткане и стъргане на танкови вериги по паваж. Този звук е отеквал във Варшава и Ротердам, в Сталинград и Берлин, в Будапеща и Прага, в Сеул и Сайгон. Жестокият звук на страха, който казва, че човек е слаб и безпомощен срещу машината.

Някога, по време на студентски стаж, ме изпратиха да пиша за една танкова бригада. Бях на деветнайсет и за мен това приключение беше невероятно. Едно от многото, към които тръгваш с широко отворени очи и с безкрайното любопитство, с което малко дете се втурва към новооткрита шарена играчка. Защото на деветнайсет светът е забележителен, интересен и необятен и ти се иска да бързаш, да бързаш напред - към нови преживявания, събития и картини; да погълнеш всяко ново знание, всяка нова емоция; да напълниш сърцето и спомените си с целия този прекрасен живот.

Беше вълнуващо и хората, с които ме срещна пътуването, бяха чудесни. Дадоха ми възможност да преживея, за да опиша.

До днес си спомням как се качих в танка и той потегли. Аз съм висока жена. Ако бях кандидатствала за танкист, изобщо нямаше да ме допуснат, така че в онзи момент оцених приключението с 10 по шестобалната система.

Дали проумявах колко сериозно е всичко?

Едва ли. Както споменах, бях на деветнайсет, живяла в мир, посрещала с радостна усмивка всеки следващ изгрев и спокойно преминаваща по пътищата на живота. Всичко, което бях чела по вестниците за горещи точки по света, ми беше безкрайно далечно. Сякаш се случваше в някакъв призрачен, нереален свят. А тук и сега съществуваха само нашите лични съдби, удобства, неудобства, победи и тъги, жаждата за приключения и любопитството какво се крие зад поредната спирка на съдбата, в следващата тема, в предстоящите срещи, които после се превръщаха в нечия история, подобаващо представена пред аудиторията.

Проумях сериозността на гледката много по-късно, когато случайно попаднахме в Приднестровката Молдовска Република. Нощта беше безлунна, а от моста, пред който се озовахме, леденото дуло на танк безмълвно се взираше в мен, но това е друга история...

И така, докато препрочитах описанието, дадено от Лий Чайлд, си мислех за звуковата емблема на 21 век. Вероятно всеки има своите топ десет предложения и те могат да варират от майчина песен до плейлистата на НАСА с космически звуци.

Всичко може да е. И много, ама много ми се иска да е нещо мирно и красиво и да си остане така.

Желая ви слънце, спокойствие и хармония със себе си и с другите! Казват, че при държавите било като при хората – спокойствието от една страна давало спокойствие и на другата.

Надявам се звуковата емблема на нашия век да е смях на приятели, хрускане на камъчета по пътечката между боровете, красиви акорди на китара по залез слънце, шепот на морски вълни, аплодисменти след вълнуващ спектакъл, заразителен бебешки смях, радостни викове на играещи деца...

И любимо радио, с което започват и продължават дните – щастливите мирни дни на всеки от нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Варна - есенен пейзаж през август

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата...

публикувано на 07.08.24 в 06:08

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37