Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базите на културното министерство в Балчик и Ахтопол – готови да приемат бежанци

Снимка: архив

Двореца в Балчик има готовност да настани бежанци в базите си, каза директорът Жени Михайлова. Капацитетът в Белия град е 106 легла, подадена е информация към Министерски съвет, но не всички стаи са пригодени за такъв тип обитаване. Само някои ще може да се ползват за нуждите на бежанците, другите са само стаи със санитарен възел, уточни тя и добави, че почивната база на културното ведомство в Ахтопол разполага с 24 легла.

По линия на меморандума за културно сътрудничество директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ е на посещение в побратимения на Балчик чешки град Валашске Мезиржичи, където също посрещат бежанска вълна.

„В момента има около 400 бежанци по думите на кмета на града Роберт Стржинек (който е и депутат), повече от половината са деца. Разработена е система, по която да се разпределят по различни училища веднага. Със свободен достъп са заниманията в училищата по изкуствата, за да могат да откъснат децата от стресиращата ситуация.

В един от замъците Жеротин е направена специална стая с дидактични игри специално за украинчетата. Знамената на Украйна са разположени на кметството, на културни институции, има и табели, на които пише „Ние сме с вас“ – разказа Жени Михайлова.

По подобие на България, бежанците се настаняват в хотели и навсякъде, където има места. Повечето от украинците продължават пътя си на други места, най-често към Западна Европа. Остават в 22-хилядния град за около три-четири дни до седмица. Това, което е впечатлило българската делегация от Балчик и региона през тази седмица, е, че в града се изпълнява план с тренировки за евакуация. Всички подземия, възможност за убежища, са разпределени на карти и хората тренират как биха се предпазили от бъдещи военни действия.

В рамките на визитата тази седмица се обсъждат предстоящите културни прояви в Балчик от страна на чешки артисти. От 15 до 30 юни в Двореца ще гостува художник от Валмез, който ще представи творчеството си в изложба. Той е преподавател в местната гимназия и във висшето училище по изобразително изкуство в Бърно. Двореца в Балчик е домакин на етнофестивал през лятото, организиран от украинци. Отправена е покана за участие на чешки състав, който да представи фолклорното наследство на региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село Самуилово,..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, цитиран от БНР. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка..

публикувано на 19.08.24 в 16:00

Възрастна пешеходка загина на място в Кранево, блъска я водач, употребил амфетамин

За трагичния инцидент, станал на 16 август, около 13:00 часа, съобщават днес от пресцентъра на областната дирекция на МВР.  На място е установено, че микробус „Мерцедес“, управляван от 58-годишен мъж блъска пресичаща пътното платно жена на 81 години, която загива на място. При извършената проверка на водача на товарния автомобил за употреба на..

публикувано на 19.08.24 в 15:33
Снимката е с илюстративна цел

Служители на МВР се събраха във Варна в подкрепа на министър Калин Стоянов

Служители на Областната дирекция на МВР във Варна излязоха пред сградата на дирекцията в знак на подкрепа за министър Калин Стоянов. Това е втората подобна акция на служителите по същия повод.  "С  колегите сме се събрали да изразим подкрепа към министър Стоянов. П од негово ръководство в системата се усеща сигурност и спокойствие от..

публикувано на 19.08.24 в 15:31
Димитър Главчев

Главчев изрази готовност да участва в процедурата за назначаване на служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев реагира на днешните събития с публикация във Фейсбук. Той декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза, предаде БНР.  Главчев подчертава, че негово задължение е страната да бъде преведена и през тази..

публикувано на 19.08.24 в 15:23

Продължава ремонтът на Дюлинския проход, засега няма да спират движението

С ускорени темпове продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлински проход, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента на обекта се изпълняват земни работи, а в отделни участъци се извършват изкопни дейности по премахване на съществуващото асфалтово покритие. Оформят се скатове и откоси по цялото трасе с цел уширяване на..

публикувано на 19.08.24 в 15:18