Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 31 март

Снимка: архив

Остават девет дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП и препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), припомнят от агенцията.

От началото на март потребителите могат да се възползват от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2021 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 3 май 2022 г., заради почивните дни около Деня на труда. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Таван в цената на частните медицински прегледи ще създаде повече проблеми

Като лоша определя здравният икономист Аркади Шарков идеята за таван в цената на частните медицински прегледи. Според него това ще доведе до още по-голям отлив на медицински специалисти от страната, но също ще създаде риск от укриване на данъци. „Когато медицинският специалист не работи с НЗОК, може да определя цена по своя преценка, но е задължен да..

публикувано на 13.08.24 в 17:29

"Възраждане": Варна първа в страната осигури помощни технологии за деца с дислексия

Варна е първият град, който осигурява помощни технологии за децата с дислексия, казаха днес на пресконференция в морската столица народният представител от „Възраждане“ Коста Стоянов и общинският съветник от партията Юлиян Губатов. Заедно с тях бяха Полина Ставрева-Костадинова, доктор по специална педагогика, и Александра Чолакова, специален педагог и..

публикувано на 13.08.24 в 16:35

Фондация сезира съда за разрешението за строеж на нова библиотека във Варна на мястото на градинка

Фондация "Гея" сезира Административния съд във Варна за издаденото разрешение за строеж на нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" на мястото на градинката пред сградата на общината.  Това обяви днес председателят на организацията Николай Танчев по време на пресконференция. Според него определената локация е неподходяща, тъй като ще..

публикувано на 13.08.24 в 16:13

Обявяват конкурс за избор на управител на бившия Тубдиспансер

Общински съвет – Варна обяви конкурси за избор на  управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания и на членове на Съвета на директорите на дружеството „Стадион Спартак“.  Бившият Тубдиспансер остана без ръководител след кончината на доц. Христо Ганчев, а досегашните членове на управителния орган на „Стадион..

публикувано на 13.08.24 в 14:49

Има вероятност загиналият при пожар в психиатрията във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан

Има вероятност загиналият пациент при пожар в една от психиатричните клиники към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров. Части от запалка са намерени на местопроизшествието в стаята на 57-годишния пациент, каза още той. Очакват се..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Организират празнично нощно бягане „Пътят към светлината” за Деня на Варна

По случай Денят на Варна Свето Успение Богородично - 15 август и тази година ще се проведе традиционното празнично нощно бягане „Пътят към светлината”, където участниците са със светещи челници и гривни. Организатор на инициативата е спортен клуб “Ай Рън”, с подкрепата на Община Варна. За начална точка на събитието е определен Слънчевият часовник на..

публикувано на 13.08.24 в 13:56

Кметът Коцев провери чистотата в града, обмислят подмяна на жълтите контейнери с по-удобни

Да бъдат подменени контейнерите за хартия и пластмаса с по-удобни отвори за обемисти отпадъци, обмислят от общинската администрация. Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритният отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат през тесен процеп, отбелязва кметът на Варна..

публикувано на 13.08.24 в 13:55