Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартираха преговорите Русия-Украйна в Истанбул, Абрамович участва в тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Роман Абрамович, един от руските олигарси, санкционирани от Запада заради инвазията на Москва в Украйна, участва в мирните преговори между украински и руски делегации в Истанбул днес, започнали преди броени минути, съобщиха три източника

По-рано Кремъл заяви, че Абрамович е изиграл роля в мирните преговори досега, но сега процесът е в ръцете на преговорните екипи на двете страни.

Руските и украинските преговарящи започнаха разговори на четири очи в Истанбул, съобщи официалната турска информационна агенция, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган ги призова да "сложат край на тази трагедия".

"Двете страни имат легитимни опасения. Възможно е да се постигне решение, приемливо за международната общност", заяви Ердоган.

"Целият свят чака добри новини от вас", продължи Ердоган.

Преди това, на 10 март, Турция беше домакин на първата среща между украинския и руския външен министър след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Тези разговори в южния град Анталия не доведоха до прекратяване на огъня или до друг видим напредък.

В понеделник вечерта Ердоган заяви, че неговата страна е единствената, която след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. е положила истински усилия за намиране на решение на кризата чрез диалог, преговори и споразумение.

Анкара е традиционен съюзник на Киев и достави на страната безпилотни самолети "Байрактар", които Украйна използва в конфликта. Но тя също така се стреми да запази добрите си отношения с Русия, от която Турция е силно зависима по отношение на вноса на газ и приходите от туризъм. Турция също така работи с Франция и Гърция по "хуманитарна операция" за евакуиране на хора от опустошения украински пристанищен град Мариупол, обсаден от руските сили. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мощен циклон може да донесе проливни дъждове по Черноморието

Мощен циклон се формира в района на Черно море и може да причини сериозни проблеми през следващите дни , предаде БГНЕС. Циклонът е формиран в източната част на Черно море, но върви на запад и северозапад, което е необичайно. В четвъртък, петък и събота неговият център ще бъде близо до акваториите на България и Румъния. Предварителните очаквания на..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Агенцията по заетостта продължава да приема заявления за обучения с ваучери за работещи

Агенция по заетостта продължава приема на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица. Проектътефинансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд..

публикувано на 28.08.24 в 15:30

НЗОК ще известява със sms и Viber пациенти с протоколи за скъпоструващи лекарства

От 1 септември 2024 г. кандидатстващите за отпускане на скъпи лекарства за хронични или редки болести, отпускани с електронни протоколи, издавани от лекари специалисти и от специализирани лекарски комисии, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия, ще бъдат известявани със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата Вайбър...

публикувано на 28.08.24 в 14:40

Започват консултации за определяне на състава на РИК-Варна

На 1 септември започват консултации за определяне на състава на РИК-Варна на Трети изборен район – Варненски за насрочените за 27 октомври парламентарни избори, съобщават от Областна администрация - Варна, където ще се проведат те. Съставът на РИК- Варна е от 17 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама..

публикувано на 28.08.24 в 14:22

Спряха сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите. Това съобщиха  от Комисията на страницата си в интернет , цитирани от БНР.  Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили..

публикувано на 28.08.24 в 14:13

При спецакция във Варна задържаха 58-годишен, издирван за банкови и имотни измами

Арестът на 58-годишният мъж е осъществен тази сутрин в рамките на специализирана полицейска операция на служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Варна, предприета след сигнал от ДМОС-МВР.  Руският гражданин е бил обявен за международно издирване от Интерпол-Москва за банкови и имотни измами. Мъжът е установен на територията на курортния комплекс..

публикувано на 28.08.24 в 14:12

Ръст на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%, следвани..

публикувано на 28.08.24 в 12:21