Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

10
Икономически университет - Варна
Снимка: Румен Сарандев

Има действия, които оставят трайни следи, написа днес в профила си в социалните мрежи ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров.
Икономически университет - Варна
През 1896 г. група индустриалци и интелектуалци във Варна се обединяват около идеята за създаването на търговско училище.
То става факт през 1904 г. – началото на т.нар. „7 тлъсти години за България“ – период на бърз социално-икономически подем.
През 1908 г. възниква смелата идея за създаване на висше търговско училище.
  На 14 май 1920 г. Варненската търговско-индустриална камара взема ключово решение за учредяване на Висше търговско училище, което е организирано по образец на уредбата на германските търговски училища в Берлин и Лайпциг.
Изкушавам се да спомена само два от множеството факти, които имат ясни проекции към днешния ден.
В началото софийската търговско-индустриална камара е против създаване на висше училище във Варна, но през 1923 г. тя дава немалка сума пари за подпомагане на процеса на обучение в младото по това време Висше търговско училище. Десетилетие по-късно, преподаватели от варненското училище участват при създаване на конкурентно Висше търговско училище в Свищов.
Защо казвам, че това са факти с проекции в настоящото фрагментирано общество?
Защото независимо от различните гледни точки и борби, националният и общественият интерес са доминирали.
Нашите предци са знаели какви избори правят!
Добре е да се поучим!
Икономически университет-Варна, като пряк наследник на Висшето търговско училище днес отбелязва своята 102 годишнина.

Този ден би следвало да се припознава и като празник за града и за бизнеса, защото тази институция е оставила и ще оставя трайна диря в обществено-икономическите процеси на града, региона и страната.
Икономически университет-Варна е дал начален старт на хиляди свои възпитаници, сред които: министри (на финансите, на народното просвещение, на образованието и науката); зам.-министри; управители на народната банка, аташета; почетни консули; представители на висшия стопански елит и десетки други специалисти.
На 17 май (вторник) в 10 ч. в зала АУЛА на Икономически университет-Варна ще отбележим този празник.
Каня всички, за които университетът е в сърцето им, да се присъединят към нас!
Честит празник на Икономически университет-Варна!
ИУ-Варна
Празникът на Икономически университет – Варна ще се състои на 17 май 2022 г. (вторник) ще започне от 10:00 ч. с тържествено събрание в аулата.

Ще бъдат връчени академичните отличия „Студент на годината” и „Докторант на годината”, както и академичните награди „Проф. Цани Калянджиев” за високи постижения в науката и „Проф. Станчо Чолаков” за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление.

От 11:00 ч. в аулата ще започне празничен концерт с участието на ученици от НУИ „Добри Христов“ – Варна.

Празникът на учебното заведение може да бъде наблюдаван на живо в YouTube.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00