Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: В България много се краде - всеки, който се добере до кокала, се променя

Снимка: БГНЕС

В България много се краде. Дори и хора, които са се ползвали дълго време с добро име в техните общности и среди - професионални или приятелски, доберат ли се до кокала, се променят. Това каза Бойко Станкушев, директор на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, а заключението му е на база множество случаи на сблъскване с корупция, откакто е създадена организацията.  По думите му в много общини корупционните схеми и шуробаджанащината са така добре завоалирани, че трудно стават обект на разследване.

Антикорупционният фонд кани граждани на дискусия

"Хората трябва да знаят как се разпределят парите от бюджета в една община и обществените поръчки. Почти никой никога не знае как става това. Те се разпределят  "аз на баджанака, ти на шурея". Има общини, в които ресорният зам.- кмет разпределя, а шеф на дирекцията е неговата тъща. В последните години много захитряха, защото лакомията взима връх над гражданския дълг,  в момент, в който един обикновен гражданин е издигнат от партия или коалиция и застава на ключова позиция, че да разпределя. Така го правят, че практически, колкото и да ровиш не можеш да откриеш къде е нарушен законът", посочи Станкушев.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Бойко Станкушев:

До 2023-та година от Антикорупционния фонд ще представят резултатите от програмата "Прозрачност и отчетност на местните власти-силни общности ", финансирана от Норвежкия финансов механизъм, която има за цел да проучи каква е комуникацията между гражданите и местната власт. Изследват се 10 общини, между които и Варна, каза още Бойко Станкушев, който се срещнa с граждани, представители на неправителствени организации и на местната власт морската столица. 
По публикацията работи: Елисавета Илиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40

Каква е "Автобиографията на един скенер"

"Автобиографията на един скенер“ е музикален спектакъл, в който са включени 15 авторски поп-рок композиции, танци и мултимедия. В него Стефан Петров разказва своята история за мястото на човека под слънцето. Младият мъж търси своята професия, но проблемът му е, че не може да избере една, защото има твърде много разнообразни интереси. Опитвайки се..

публикувано на 29.06.22 в 09:10
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители..

публикувано на 28.06.22 в 08:35

Цените на селските имоти вървят нагоре, търсенето също

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой защо е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства...

публикувано на 27.06.22 в 07:57
Проф. Марио Хосен

Проф. Хосен: Да празнуваме чрез езика на хармонията

Чрез езика на изкуството, искаме да покажем, че Европа е обединена. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ проф. Марио Хосен. Обединението проф. Хосен го обяснява и с избора на музикантите, които са подбрани и по-късно поканени да музицират на варненските сцени. „ Нашият..

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Яна Борисова: На Варна ще й отива, ако е още по-космополитна

Тази седмица в рубриката „Посока Варна“ в предаването Улица събота ни гостува Яна Борисова, която представи първия си самостоятелен роман „Врата към Бер“. Яна е част от семейството на Радио Варна дълги години, ПР, рекламист, политолог по образование, пътешественик и разказвач на истории. От няколко години Яна живее и работи в София. През ноември 2020..

публикувано на 24.06.22 в 09:55