Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любопитна лекция за Япония довечера в Община Варна

Лекция на тема: "Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа.

 Лектор е Светлана Иванова, PhD, специалист по История на Япония.

Събитието е част от програмата на 33-те Дни на японската култура в България.


Организирано е от  Японски клуб Кизуна-Варна, с подкрепата на Посолство на Япония в България и на Община Варна

Място: зала „Пленарна“, Община Варна

Вход: безплатен

Подробности от разговора на Ваня Славова със Светлана Иванова:В лекцията се разказва как фактори от общогеографско естество като географската изолираност, релеф и контур на японските острови, съотношение на дължина на бреговите им линии спрямо тяхната площ, климат и природни катаклизми, в съчетание с други фактори, играят фундаментална роля при формирането на японската цивилизация – единствената цивилизация в света, свързвана с един народ.

Така например на своето географско местоположение Япония дължи щастливата си съдба нито веднъж да не бъде завладявана от чужди нашественици и да остане непривлекателна за завладяване до момента преди географският фактор да се превърне в геополитически – обстоятелство, обективно отразило се на особеностите в практиката на заимстване на китайския опит през вековете.

Това от своя страна допринася за уникалността на японската цивилизация, която не спира да очарова света и до днес.


По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

117 години навършва днес Специалното училище за незрящи във Варна

С тържествен концерт под наслов „Заедно“ Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна днес отбелязва своята 117-та годишнина от създаването си. На сцената на Фестивален и конгресен център се изявиха заедно настоящи и бивши възпитаници на училището. За първи път прозвуча и химнът на специализираното школо. Още..

публикувано на 07.12.22 в 14:40

Ръст на сайтовете за онлайн залози

16 сайта за онлайн залози е регистрирала Националната агенция за приходите. За последната година те са 10, а до 2021 г. са били едва 6, информират от приходната агенция.  Спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са над 130, като пълният списък, както и този с регламентираните сайтове за онлайн залагания, са публикувани в официалната..

публикувано на 07.12.22 в 14:18

Запалиха светлините на градската елха във Варна (снимки)

Запалиха светлините на градската елха във Варна навръх Никулден.  Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх. По традиция празникът започна с концерт на детски вокални и танцови състави.  Кулминацията на тържеството бе зарята. Десетки варненци - малки и..

обновено на 06.12.22 в 19:02
Свежина Димитрова – директор на НАОП - Варна

Седмица на великите пътешествия организира варненският планетариум

Седмица на великите пътешествия провежда Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Поводът е 500-годишнината от първото околосветско пътешествие, организирано от великия мореплавател Фернандо Магелан. За отбелязване на събитието от Обсерваторията са организирали редица интересни събития за малки и големи. Повече..

публикувано на 06.12.22 в 12:17

Много аптеки - хилава система

Липсата на аптеки в селата е проблем, който от години не намира своето решение. Аптеките във Варненска област са по-малко от предвидените на глава от населението. Съгласно формулите, наличните аптеки за Област Варна надвишават минималния брой, но това е само за сметка на град Варна, където има голяма концентрация. За всички останали общини от..

публикувано на 06.12.22 в 09:41
Снимката е илюстративна

Година на паламуда изпращат рибарите в Балчик

Броят на лодките, които влизат в морето, винаги да е равен на тези, които се прибират. Това е редовното пожелание на председателя на рибарското сдружение „Балчик“ Росен Димов за 6 декември. Към него и тази година се добавят молитвите към свети Николай за живот и здраве на всички. „От рибарската 2022 година колегите би трябвало да са доволни, защото..

публикувано на 06.12.22 в 09:00

Лесна работа: По-щастливи през декември

Всеки има такива дни - прекрасни, незабравими, изпълнени със спокойни, приятни мисли, очаквания и емоции... Дните, в които сме заобиколени от любимите хора, правим всички онези желани, но дълго отлагани във времето малки неща. Да се разходим извън града.. Заедно да послушаме любима музика... Да поговорим за всичко, което животът обикновено..

публикувано на 05.12.22 в 17:04