Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетна атака срещу Украйна, има загинали и ранени

Снимка: БГНЕС

За експлозии в центъра на Киев и в редица други украински градове, които от месеци насам не бяха обект на руски ракетни удари,  съобщават световните медии. Според украинската армия, по страната тази сутрин са изстреляни 75 ракети, като 41 са били прихванати от противовъздушните системи.

Това става само ден, след като руският президент обвини Украйна за терористично нападение срещу Кримския мост.

Още преди ударите тази сутрин, предупредителни сирени са прозвучали в Киев и други градове. Малко след 08.00 часа ракети удариха централния Шевченковски район на украинската столица, където се помещават множество забележителности, музеи, заведения и паркове.

Има загинали и ранени, като и редица разрушения при руските ракетни удари срещу украинската столица Киев тази сутрин. Това съобщиха от украинското вътрешно министерство.

По различни данни, между 5 и 8 цивилни са загинали в украинската столица, ранените са десетки. Кадри показват поразени сгради, автомобили, мост и детска площадка.

Първите експлозии в столицата на Украйна са се чули малко след 08.00 часа местно време, а след 09.00 часа световните агенции съобщиха за нови взривове. Много линейки са се насочили към мястото на експлозиите, съобщава Франс прес.

Според кмета на града Витали Кличко е засегната критична инфраструктура.

Видеокадри от украинската столица показват, че ударите, нанесени по града тази сутрин, са поразили мост. На други  се вижда, че някои от ракетите са паднали до детски площадки. При първоначалните удари в Шевченковския район са засегнати сградите на два музея и филхармонията, съобщи културният министър на Украйна.

"Опитват се да ни заличат от лицето на земята", заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс, който е потвърдил и информацията за загинали и ранени при ударите срещу Киев и други градове.

"Имаме си работа с терористи. Изстреляни са десетки ракети от ирански дронове "Шахид". Имат две цели - енергийна инфраструктура в цялата страна, втората са хората. По това време на деня, тези цели са избрани, за да се нанесат максимални щети", посочи украинският президент.

"Те искат паника и хаос, искат да унищожат нашата енергийна система. Те са в безизходица. Такова време (сутрешния час пик) и такива цели бяха специално избрани, за да причинят възможно най-много щети", написа Зеленски и призова украинците да останат в бомбоубежищата и да спазват правилата за безопасност.

Външният министър Дмитро Кулеба определи  Путин като терорист, а началникът на президентския кабинет Андрий Ермак заяви, че страхливите удари срещу детски площадки показват, че -цитирам "руският въпрос трябва да се разреши със сила".





По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Председателят на ОбС кани кмета на Варна на публично обсъждане

Председателят на Общинския съвет във Варна покани кмета на Варна Благомир Коцев и отговорните представители от общинската администрация на среща - "знак на подадена ръка за възстановяване на диалога". Срещата ще се проведе от 10 часа на 2 август, петък, в кабинета на Христо Димитров на етаж 3 в сградата на Община Варна. Тема на срещата е изготвянето..

публикувано на 01.08.24 в 10:10

От днес влиза в сила по-високата цена на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена, на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози.  Окончателната цена ще бъде определена от  Комисията за енергийно и водно регулиране. "Булгаргаз" предложи с 6 % по-висока цена на газа за август.  60,75 лева/MWh ( без..

публикувано на 01.08.24 в 09:34

Жители на Аспарухово излизат на протест срещу изсичане на дървета

Жители на квартал "Аспарухово" ще излязат на протест тази събота от 17.00 часа срещу изсичането на няколко кедрови дървета в центъра на квартала. Причината за намерението за премахването на дърветата е предстоящ строеж на 6-етажна кооперация , каза за Радио Варна един от организаторите на протеста Елена Христова. По думите й, така ще се..

публикувано на 01.08.24 в 09:10

Адресите без ток на 1 август

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 01.08.24 в 05:44

Август започва със слънце

Утрото в четвъртък ни посреща с повече прохлада и съвсем лек вятър. Днес ще e слънчево. Вятърът ще е слаб с променлива посока, но постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт и по крбайбрежието ще се подсили от бриз. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието 28°-31°, за Варна около 31°. Вълнение на..

публикувано на 01.08.24 в 05:43

Почина нашият колега Донка Бърдарова

Донка Бърдарова е дългогодишен журналист, общественик и част от ръководството на Радио Варна. Постъпва в медията през 1972 г. като заместник-главен редактор на Програмата на български език. Отговаря за работата на културната, обществено-политическата, морската и музикалната редакции. От 1979 г. е главен  редактор. По нейно предложение започва..

публикувано на 31.07.24 в 21:27

Обсъждат промени в организацията на движението край мола на ул. "Акад. Андрей Сахаров"

Ръководствата на Община Варна и на търговския център на ул. "Академик Андрей Сахаров" ще предприемат съвместни действия за облекчаване на трафика и повишаване на безопасността на движението в района на мола. По време на среща на заместник-кмета по сигурността Илия Коев, собственика на търговския център и директора му Иво Генов бяха обсъдени конкретни..

публикувано на 31.07.24 в 19:15