Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими дървета и техните истории се състезават за пореден път

Крайният срок за приемане на предложения за любими дървета и интересните им истории в конкурса „Дърво с корен 2022” е до 17-ти октомври. Това е неговото 13-то издание  и ще протече в три раздела - "Дърво с корен" - дървета с интересни истории, "Вековните дървета разказват" - за дървета столетници и "Млад природолюбител" - за деца с отношение към природата и грижа към дърветата. „До момента са постъпили 8 предложения, но хората и организациите, които ни подкрепят се активизират в последните дни“  сподели Любомира Колчева от фондация „ЕкоОбщност“, която организира конкурса в партньорство  с „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Предложенията за участниците трябва да бъдат придружени с историите за тях, могат да бъдат свързани както с населеното място, историческо събитие, с традиции на хората от този край, родова памет, така и с лична история, с 3 снимки / едната трябва да бъде в цял ръст на дървото/, по възможност с координати на обекта, неговото местоположение и по възможност вида на дървото. И да бъдат предоставени имената и електронната поща на номиниращия дървото. За снимките се изисква разрешение от автора, ако се ползват от интернет или от частен архив, че се предоставят за ползване от организаторите на конкурса.

„Могат да участват и участници от предишните 12 издания на конкурса, стига да не са печелили приза  „Дърво с корен“.“ подчерта Любомира Колчева. Цялата информация трябва да бъде изпратена на електронен адрес: tree@bepf-bg.org.

В категорията „Млад природолюбител“ се допускат участници – деца от 6 до 14 години, които имат отношение към дървото, което са изпратили за участие в конкурса – да са го засадили, да се грижат или да са го размножили. Победителят в тази категория ще бъде определен от журито.

В журито участват дендролога Евгени Савков от Лесотехническия университет, Веселка Тончева от Института по етнография към БАН и журналистът Стоян Георгиев.

Между 17 и 31-ви октомври журито ще разгледа всички постъпили предложения и ще избере до 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2022“, и 3 финалиста в категорията „Вековните дървета говорят“. От 4 ноември  до 5 декември 2022 г. на страницата на  фондация „ЕкоОбщност" ще бъдат представени историите на дърветата, допуснати в двете категории и гражданите ще могат да гласуват  за своя фаворит и в двете категории. Събралите най-много гласове дървета ще определят победителите в двете категории.

„През годините са участвали различни видове  дървета, най-често са номинирани дъбовете и чинарите като най-дълголетните, величествени и свързвани с гората ни  и с думата „българско“, но е имало и  плодни дървета, които участват в конкурса, който набира все по-голяма популярност. Един от участниците в предишни издания бе дърво, свързано с Преподобна Стойна. Друго дърво бе в средата на частна нива и собствениците искаха да премахнат дървото, а то бе свидетел на дълги години от живота и работата на полето на хората от селото. Всяко дърво има своята интересна история и връзка с човека и земята“, си припомни Любомира  Колчева.

Тази година конкурсът е  част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange) на Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите хора съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на съвременния свят.

Условията и историите на дърветата кандидати можете да видите на страницата на Фондация „ЕкоОбщност".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Хиляди се събират за гайдарското надсвирване в Гела

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на..

публикувано на 03.08.24 в 11:36

Буря в Словения отнесе покриви, изкорени дървета и далекопроводи

Опустошителна буря премина през Словения през последните 48 часа. Най-засегната е североизточната част на страната. На отделни места силният вятър отнесе покривите на къщите, изкорени дървета, а в някои населени места има и наводнени жилища. В определени места имаше и прекъсване на електричеството..

публикувано на 03.08.24 в 11:26