Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща

От 8 до 22 декември празничният дух превзема центъра на града

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за втора поредна година, за да ни донесе много греяно вино, ароматни сладкиши и разнообразие от сгряващи душата кулинарни изкушения. "Българска стрийт фууд асоциация" - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят второто издание на превръщащия се в традиция Коледен базар - Варна от 8 до 22 декември. Целта им е в самия център на града да се потопим в атмосферата на един автентичен коледен базар, изпълнен с уют, вкус и веселие - място, на което всеки да се зареди с топлина преди светлите семейни празници.

Програмата тази година включва разнообразна храна, приготвена на място от едни от най-добрите кулинари в региона и гостуващи кухни от София и Бургас; сгряващи коледни напитки за малки и големи; чисти продукти от малки ферми и семейни производители от региона; ръчно изработени подаръци и коледна декорация; кулинарни презентации; музикална програма и благотворителен концерт.

Основната цел на базара е подкрепата на голям брой благотворителни инициативи, част от които тази година са посветени на закупуване на продукти за социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил".

Според шеф Филип Спасов, организатор и участник на базара, това издание ще включва най-разнообразната селекция от различни видове кухни, която градът е виждал. Освен кулинарните изкушения, включващи бургери, пици, месни и вегетариански ястия и много десерти, посетителите ще се докоснат и до няколко вида греяно вино, приготвено по рецепти от Индия, Америка и България. Инициативите за най-малките също ще изобилстват - изработване на къщички от курабийки, благотворително правене на пица, снимки с Дядо Коледа, който ще посети базара на 11 и 18 декември, и още много детски работилници. Актуална информация за акцентите в програмата е публикувана във Фейсбук.

Шеф Филип Спасов: Вкусната храна и хубавото вино безспорно са в нашия фокус, но децата и благотворителността са в основата на това, което правим. Миналата година различните благотворителни инициативи събраха над 30000 лв. в подкрепа на няколко обществени каузи, а в това издание организациите, които ще вземат участие, са още повече и аз съм щастлив, че нашето събитие е проводник на доброто във времена като днешните.

Коледен базар - Варна ще е отворен за посетители всеки ден от 8 и 22 декември между 10:30 до 22:00 ч., а какво още сподели шеф Филип Спасов за програмата и мисията на събитието, както и за културата на уличната храна, чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на св. Фотий

Почитаме паметта на св. Фотий Православната църква почита паметта на св. Фотий на 6 февруари. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен..

публикувано на 06.02.23 в 06:10
Кафява мечка

Мечките от добричкия Център за защита на природата и животните - част от международно изследване

Мечките от Центъра за защита на природата и животните в Добрич са част от международно изследване. Екип от учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставили и камери за дистанционно наблюдение на животните. Проектът се изпълнява от Биологически факултет, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на..

публикувано на 05.02.23 в 13:49

Имен ден празнуват Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра

На днешния ден Православната църква почита Света мъченица Агатия (Добра). При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име..

публикувано на 05.02.23 в 10:10

Проучване: Незадоволителното ниво на профилактиката на рака се дължи главно на ниската здравна култура на българина

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително..

публикувано на 04.02.23 в 13:42

Ново споделено работно пространство ще събира творци и програмисти в Бяла

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в Бяла. Новият креативен център (Креа Център) се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала и разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и..

публикувано на 04.02.23 в 11:35

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Важно е да се знае обаче, че около 40% от..

публикувано на 04.02.23 в 08:40
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света. От три години живеят в България, а от..

обновено на 03.02.23 в 17:45