Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори с предложения за промени в заповедта на МВР за бомбени заплахи

| обновено на 06.04.23 в 18:44
Снимка: Ани Петрова

Директорите на училища ще изпратят своите предложения за промени в заповедта на МВР за бомбени заплахи. Днес ще бъде изпратена позиция с предложения за конкретни промени, които най-напред ще бъдат обсъдени, а след това и евентуално разработени като възможни стъпки. Това съобщи пред БГНЕС Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

По думите на Стаматов, има смесване на ангажименти на учители, които са работа на полицейските служби.
Според него един от казусите, които възникват, е какво се има предвид пред "опасен предмет". "Тук възниква казусът, че за полицията всяка раница изглежда опасна, а в училище освен раници май друго няма, имайки предвид, че децата се движат с раници. На пръв поглед всички изглеждат като опасен предмет, защото децата ги оставят без надзор, без да има някакъв проблем в това. Има нужда от детайлизиране на елементарни неща, които не са в посока да ни противопоставят, а да сближат позициите ни, така че да са работещи конструктивно“, категоричен е председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Стаматов обясни, че според сегашната заповед, при получаване на такъв сигнал, от училището се обаждат на 112 и изчакват полицията. „Не евакуираме ученици, евакуацията се предлага от самата полиция в момента, в който дойдат“, отбеляза той.

Директорът на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ обясни, че родителите и учениците не са запознати със заповедта, защото тя не е за тях. „Директорите сме с известно притеснение, че не е прецизна, така че ще работим в тази посока“, каза още Диян Стаматов.

Преразглеждане и допълване на процедурата на МВР за действия при бомбени заплахи към училищата предлагат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. В становище до министрите на образованието и на вътрешните работи от Сдружението на училищните директори посочват, че в документа има наличие на редица проблеми, които не са решени, предаде БНР.

Не всички училища в страната имат охрана, а там, където има такава, тя е отговорна за режима на достъп в сградата в определени часове. Да се извършват огледи и претърсвания в сградата в присъствието на ученици, е неразумно и опасно, пише в становището.

В него се обръща внимание, че взривни устройства могат да бъдат поставени не само в училищната сграда, но и в двора, в близост до стени и прозорци, шахти, да бъдат хвърлени през отворен прозорец, а за тези опасности във връчената заповед на МВР не е записано нищо, посочват училищните директори. 

Голямата част от работещите в образователните институции не знаят как изглеждат взривните устройства и какви са механизмите за действието им, пише още в становището.

В него се иска още да е ясно какъв срок след подаването на сигнал до телефон 112 компетентните органи трябва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директора.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03