Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Michael Angelo Batio (MANOWAR, екс-NITRO): Китарата никога не е била в по-добра кондиция

Снимка: https://www.metal-archives.com

Интервю с Michael Angelo Batio (MANOWAR, екс-NITRO)

Само ден ни дели от шоуто „Electric Guitarlands”. Пред феновете в София, по покана на „BGTSC”, ще излязат четирима китаристи, всеки със своя път и кариера. Това накратко са - гръцкият китарен герой Gus G. от FIREWIND, който беше част и от групата на бащицата Ozzy Osbourne, Rowan Robertson, който едва на 17 години е вербуван от Ronnie James Dio и оставя китарата си в „Lock Up the Wolves”, Andy Martongelli, част от бандата на David Ellefson (DIETH, екс-MEGADETH) и събеседникът ни, Michael Angelo Batio - легендарният шредър от Чикаго, който стана част от живите изпълнения на MANOWAR. Тези четирима китарни герои очакваме на 11 май в София, като част от пътуващото китарно шоу „Electric Guitarlands”.

Интервюто с Michael Angelo Batio (MANOWAR, екс-NITRO) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 8.05.2023 година.


От другата страна - Привет, Michael, докъде стигнахте с турнето „Electric Guitarlands”?

Michael Angelo Batio - В Чехия. Турнето е фантастично. Наистина страхотна обиколка.

От другата страна - Ти самият какъв сетлист изпълняваш?

Michael Angelo Batio - Свиря някои от моите оригинални неща, които изпълнявам на китарата с два грифа, както и няколко кавъра от китаристи, които харесвам.

От другата страна - Има ли нещо в свиренето на китара, което все още не си усвоил?

Michael Angelo Batio - Не знам. Има толкова много неща, има толкова много различна музика. Но това, което съм искал да науча, вече съм го научил.

От другата страна - Връщам те на времената с NITRO, как всъщност стигна до свирене на китара с четири грифа?

Michael Angelo Batio - Наистина е трудно да се свири по този начин. NITRO беше специална банда. Всяка група, която стана голяма, притежаваше нещо уникално и различно. Имахме невероятен млад певец. Тогава беше само на 19 години. А аз самият исках да развивам свиренето на китара. Така разработих инструмента с два гриха, китарата с четири грифа. В същото време съм левичар. Мога да свиря и с десен гриф, но в същото време мога да свиря и с обратен гриф.

От другата страна - Колко време ти отне да придобиеш тази техника?

Michael Angelo Batio - Мисля, че няколко месеца. Важното беше да се науча да свиря и с годините ставах все по-добър.

От другата страна - Според теб как се промени китарата и китарната техника през годините?

Michael Angelo Batio - Става все по-добре и по-добре. Китарата се развива с течение на времето. Тя е най-популярният инструмент в света и всяко поколение допринася с по нещо ново за нейното усъвършенстване. Имам предвид, че цигулката и пианото, като изключим клавира, по някакъв начин са приключили с развитието си. Флейтите, цигулките, обоите, вече са свършили толкова много работа по начина, по който работят. При катарата обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Хората продължават да откриват нови варианти за използването на инструмента, което е страхотно.

От другата страна - А според теб кое е следващото направление в развитието на китарата?

Michael Angelo Batio - Едва ли има някой, който може да каже. Може да е какво ли не. Всеки един стил, който използва китара, може да тръгне в различна посока, без значение дали е джаз, рок, фюжън, без значение дали става въпрос за класическа, електрическа или акустична китара. Нещата се развиват по толкова различни начини.

От другата страна - Срещаш ли последователи, които искат да свирят като теб?

Michael Angelo Batio - Моята техника е много ясна и доказана. Независимо от годините ми, продължавам да свиря на високо ниво. Смятам, че това е причината да имам много последователи. Хората виждат, че през целия си живот могат да свирят по този начин. Чувствам се благодарен и това наистина и страхотно.

От другата страна - Част с и от MANOWAR и вече записвате нова музика – твоят начин на свирене ли влияе на тяхната музика или ти й оказваш влияние с начина си на свирене?

Michael Angelo Batio - Мнението ми е, че музиката на MANOWAR трябва да се свири по определен начин. В началото изпълнявах повече мои сола. В момента наблягам на оригиналните, като ги комбинирам донякъде с моя стил, защото MANOWAR са голяма и емблематична банда. Феновете, които са израснали с тяхната музика, искат да чуят песните със солата, които са чували в албумите. Напълно ги разбирам. Когато говорим за новата музика на групата, в нея свиря на китара така, както аз умея, което е страхотно. Вече издадохме две нови песни с MANOWAR. Записваме, а би трябвало да завършим целия албум следващата година.

От другата страна - Предимствата и недостатъците да си в група и отделно самостоятелен артист?

Michael Angelo Batio - Недостатъци липсват. Има само предимства. Харесва ми да свиря в MANOWAR. Това е невероятна банда. Имат удивителен певец. Eric Adams е фантастичен. Joey DeMaio е невероятен лидер на групата, много добър басист и композитор. Много съм щастлив с тях.

От другата страна - А има ли недостатъци заради съвършенството, към което постоянно се стремят?

Michael Angelo Batio - Никога не мисля за недостатъците. Мисълта ми е насочена единствено към предимствата. Работиш здраво, свириш по най-добрия възможен начин, на който си способен, даваш всичко от себе си, а публиката ще вземе решение. Единствено тя. Публиката е тази, която прави един артист. Щом хората идват да гледат MANOWAR, значи те работят по правилния начин. Ако, обаче, не феновете не посещават техните концерти, значи нещо не е както трябва. Недостатъкът, който откривам е, свързан с това, че може музиката да не говори на останалите хора. Но това не можеш да го разбереш, ако не свириш на живо.

От другата страна - Спомена за лидерството на Joey DeMaio...

Michael Angelo Batio - Лидерът трябва да взема решения. И то така, че да накара хората да го следват. Лидерите имат само два профила – диктатори, които действат насилствено и лидери, които хората искат да следват. В моята представа лидерът е човек, който хората искат да следват.

От другата страна - А къде отидоха китарните герои?

Michael Angelo Batio - Не знам дали сред младите все още се срещат китарни герои, но съм убеден, че има наистина много и известни млади китаристи. Времето никога няма да се върне към METALLICA, KISS, VAN HALEN или Jimi Hendrix. Не това е бъдещето. Напротив, бъдещето е светло, защото настоящето е пълно с млади китаристи, които създават много вълнуваща музика. Китарата като инструмент и изцяло като съдържание е в невероятна кондиция. Китарата е много популярна. Дори повече откогато и да е било преди. Така че тези млади китаристи я насочват в посоката, в която се предполага, че искат да се развиват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15