Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 30 август

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с смс и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия. Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове. При заварените текущи случаи гражданите все пак ще могат да получат съобщенията до там, докъдето е стигнала процедурата по предаване на документите им. 

Балчик може да предложи на гостите си всичко, от което те имат нужда за своята приятна почивка – места за настаняване от всякакъв тип – от хотелски комплекси до малки къщички за гости, ресторанти, магазини, културни забележителности. Каква обаче до този момент е равносметката за летния туристически сезон и защо продължаваме да не умеем да привличаме туристи, въпреки огромните си предимства, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Райнова

В последните години драстично расте количеството на текстилните отпадъци - особено след появата на бързата мода, а вече и покрай бума и на ултрабързата мода. Според европейски статистики, средногодишно на всеки жител на държавите членки в съюза се падат по 15 кг. Закупен текстил било то дрехи, кухненски или домакински текстилни продукти. От тях на година се изхвърлят 11 кг.

Самодейците от състава за автентичен фолклор при читалището в село Тополи, община Варна завоюваха призовите места и обраха най-големите награди от 55 Международен фолклорен фестивал в Закопане в  Полша. Даниела Стойнова разказва повече. 

Скулпторът  Елена Аначкова показва  във Варна самостоятелна изложба. Мотото на експозицията е "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти. Светлана Вълкова ни среща с нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 29 август с Валерия Василева

Днешната сесия на Общински съвет - Варна – акцентите, въпроси и отговори от кметската администрация. Ипотечен кредит за строителство или покупка на сглобяема къща - възможно ли е и при какви условия? В рубрика „Свидетелства от Варна“ – режисьорът Цветан Цветков. Интервю с д-р Христо Кузов от отдел „Археология“ в РИМ – Варна за..

публикувано на 29.08.24 в 13:55
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 28 август с Валерия Василева

Професионалните организации на туроператорите и турагентите не са съгласни с проекта за изменение на Закона за туризма в частта за създаването на т.нар. гаранционен фонд - интервю с Одисей Спасов, председател на БАТА. Заместник-кметът на Община Варна Христо Рафаилов за мерките за подобряване на чистотата и сметосъбирането във Варна от септември. В..

публикувано на 28.08.24 в 13:55
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 26 август със Светлана Вълкова

14.20 – Проверка по сигнал на слушатели за силно замърсяване на ул. „Найден Геров“ във Варна 14.40 – Еколагер в село Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември 15.20 – „Свидетелства от Варна“ - рубрика на Любомир Кутин 15.40 – Репортаж от Международния форум „Съвременни постижения в областта на новите материали и..

публикувано на 26.08.24 в 12:09

"Новият ден" на 26 август

Дори и в края на сезона, къмпингите продължават да привличат вниманието. Защо разказват Иван Барбов и Мартин Николов. Срещаме ви с няколко от работниците от Шри Ланка във Варна. Нужна е спешна промяна на психиатричната помощ. За това призоват в отворена позиция съдии, адвокати, лекари и социални работници.  За последните години има шест случая за..

публикувано на 26.08.24 в 06:15
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26