Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Обреди": Няма проблем със сметоизвозването от гробищните паркове във Варна

| обновено на 25.05.23 в 15:42
Снимка: Ани Петрова

Три пъти седмично извозват боклука от гробищния парк. Сметопочистването не е нарушено. Повече отпадъци се събират по празници и дълги почивни дни, когато хората масов почистват гробните места на починалите си близки. Това каза Тодор Генков-управител на фирма „Обреди”. Според него ако гробовете са направени така, че да се разреши проблемът с тревата, особено през пролетта и лятото, кофите няма да преливат от растителни отпадъци.

Той призовава да не се чака последния момент за почистване на гробовете точно на Задушница - 3 юни.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Тодор Генков-управител на фирма „Обреди”:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на Урумовото лале в село Чернево

Празник на Урумовото лале организират в суворовското село Чернево. Редкият защитен вид е една от гордостите на населеното място, каза Тодорка Монева, председател на читалище "Зора -1912". На традиционния празник ще има занимателни игри с децата, викторина с въпроси за лалето и образователен филм. Лалето с ярко жълтите си цветове грее по поляните..

обновено на 27.05.23 в 09:31

Отиде си Вяра Петкова - създателката на катедрата по Английски език в Морско училище

Днес на 86 години от този свят си отиде създателката на катедрата по Английски език във Военноморското училище във Варна и дългогодишен преподавател.  Вяра Петкова преподава в Морско училище 47 години. На курсантите и студентите си посвещава Англо-морския речник, който издава през 2005 година.  Опелото ще бъде извършено на 28 май (неделя), от 15 часа, в..

публикувано на 26.05.23 в 19:41

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Той се организира от Фондацията „Добруджа – история, традиции и култура“ и ще продължи три дни, до 28 май включително. Мястото на провеждане е площад „Свобода“, където ще бъдат подредени шатрите на над 50 занаятчии от цялата страна. На фестивала ще бъде отворена „Работилница за сръчковци“, а..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Варна

Петък следобед - варненци са на плажа (СНИМКИ)

При 25 градуса температура на въздуха, слънчево време и кристално чиста морска вода /между 16 и 18 градуса/, много варненци и гости на града избраха да бъдат на плажа и крайбрежната алея в петък следобед. Плажовете се подготвят за летния сезон с поставянето на чадъри и монтирането на шатри. Абитуриентите също избират морето за фон на снимките си...

обновено на 26.05.23 в 15:37

Осемдесетия си випуск изпрати СУ "Христо Ботев" – Балчик (СНИМКИ)

Балната нощ премина изключително позитивно и безпроблемно. Изпратихме най-жизнерадостния и дисциплиниран випуск – 80-ия за балчишката гимназия „Христо Ботев“ в Балчик. Това коментира директорът на училището Станислав Николов днес. В деня след 24 май по традиция се изпращат тържествено абитуриентите на Балчик. Стотици р одители, близки и приятели..

публикувано на 26.05.23 в 14:08

Експерти: Водачите на ел. тротинетки да пазят батерията - да не минават през дупки

Водачите на електрически тротинетки трябва да пазят батериите и да не минават през неравности. Това посъветваха доц. Марин Маринов и асистент Георги Желев от Електротехнически факултет на Технически университет-Варна. Лошата настилка може да повреди опаковката на батерията, което да доведе до нарушаване на херметичността й, което е предпоставка за..

публикувано на 26.05.23 в 11:04
Снимката е илюстративна.

36 000 ученици ще трупат опит в реална работна среда

Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение. Договорът за изпълнение бе подписан в МОН от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги..

публикувано на 26.05.23 в 10:31