Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Патриарх Неофит с послание за мир и единство на Петдесетница

Българската православна църква отбелязва Петдесетница - рожденият ден на Христовата Църква. Празникът е символ на сътворението на Света Троица - един от най-значимите и радостни в Православната църква.

В празничното си слово българският патриарх Неофит отправи послание за мир и единство.

"Празнувайки рождения ден на Църквата Христова – деня, когато Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, според обещанието на Възкръсналия и Възнесъл се в Небесата Господ Иисус Христос – се обръщамe към вас с послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия общ живот в лоното на светата Църква, в която всички ние, с вяра и жива надежда, живеем и се спасяваме, намирайки в нея тих пристан от стихиите на бурното житейско море.

И ето че тази Църква, която вече две хилядолетия, във всяко време и на всяко място, ден след ден продължава да привлича към себе си такива, които се спасяват (Деян. 2:47), e Църквата на Христа Иисуса, нашия Изкупител и Спасител, в която неизменно пребъдва и изпратеният ни някога от Него Утешител, Духът на Истината – същата тази Църква и днес, в нашето тревожно и размирно време, време на най-дълбока нравствена и духовна криза, отново е до нас, като духовен оазис сред пустинята на безнадеждността. Оазис, където всеки, който е гладен и жаден за правда (Мат. 5:6), може да приеме Божия Дух, да живее в Божието присъствие и да пие до насита от живата вода на Божието слово. Слово, което има силата да оживотворява и да стопля и най-окаменялото и ожесточено сърце, да събужда и разпалва и най-слабо мъждукащата в нас божествена искрица и да ни преобразява от чеда на греха в чеда на Бога – изкупени, за да получат „осиновението“ (Гал. 4:5). В тази Църква винаги ни очаква протегнатата към нас ръка на Спасителя – като отворена възможност за всеки, който с чисто сърце и с вяра във Възкръсналия от мъртвите Христос Господ търси пътя към Бога и Неговата вечна правда.

Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и щедрите дарове на Всесветия Дух да бъдат с всички нас!", се казва в словото на Негово светейшество.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Добрич

ГЕРБ-СДС - Добрич с декларация: Отказват да присъстват на извънредната сесия на ОбС

Групата на общинските съветници в Добрич от ГЕРБ-СДС излязоха с декларация до медиите, в която отказват да присъстват на извънредната сесия, свикана за 27 септември. Тя е по повод спорна докладна записка за изменението на общия устройствен план на парцел от над 1200 декара и неговото предназначение от земеделска земя в място за изграждането на..

обновено на 26.09.23 в 22:46
ЦИК

Теглят жребия на номерата в бюлетините за местния вот

В Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда ще бъде изтеглен жребият за определяна на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори, предаде БГНЕС. Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността..

публикувано на 26.09.23 в 18:09

От 1 октомври въвеждат електронната рецепта

„Всичко е въпрос на верификация и дигитализация. Верификацията на лекарствата до голяма степен ще реши проблема с техния недостиг“, това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, предаде БГНЕС. Хинков коментира, че от 1 октомври електронната рецепта ще стане задължителна. „Имаме готовност, от 1-ви октомври ще бъде въведена електронна рецепта за..

публикувано на 26.09.23 в 16:32

Заболяване отложи делото за шатрите пред ресторант в Морската

Отложиха делото срещу разрешението на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина заради заболяване на представителите на заведението. Представени са били болнични листове, оттеглени са и пълномощните на тримата адвокати на дружеството, съобщават от Административния съд във Варна...

публикувано на 26.09.23 в 15:49

Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

В навечерието на новата учебна година три министерства - на електронното управление, на здравеопазването и на образованието, обявиха въвеждането на новата електронна бележка за извинение на отсъствия на ученици. Н ововъведението беше прието с широка обществена подкрепа, но въпросителните остават, а родителите, учениците и преподавателите имат нужда от..

публикувано на 26.09.23 в 15:47

НАП спря над 150 сайта за организиране на хазартни игри без лиценз

Над 150 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, са спрени от началото на септември от Националната агенция за приходите.  По-голямата част от хазартните оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави, извън Европейския съюз, но не и в България, уточняват от пресцентъра на..

обновено на 26.09.23 в 14:42

Окончателно: Хартиената трудова книжка отпада

Народните представители приеха промените в Кодекса на труда на второ четене. Окончателно бяха приети измененията, с които отпада хартиената трудова книжка, предаде репортер на БГНЕС. Промените ще влязат в сила след една година. През това време се предвижда НАП да надгради регистъра си като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят..

публикувано на 26.09.23 в 13:05