Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търсят се многостайни апартаменти за живеене и малки за инвестиции

Снимка: Георги Нейков, БНР

Тенденцията, която се наблюдава на пазара на недвижими имоти през последните няколко месеца е, че нямаме спад на търсенето, но клиентите са станали по-взискателни. Запазва се търсенето на по-малки апартаменти с цел инвестиция, но също така нараства търсенето на многостайни апартаменти с цел живеене. Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Сотиров, директор продажби в агенция за недвижими имоти.

Най-масово търсените апартаменти са по-малки по квадратура, увеличава се тенденцията да се купуват многостайни апартаменти, които са предпочитани за живеене.

„Това неминуемо доведе до покачване на цените на по-големите апартаменти. Става дума за апартаментите с 3 и повече спални. Клиентите ни споделят, че много трудно на пазара се намират четиристайни или многостайни апартаменти“, заяви Сотиров.

По тази причина те така проектират своите сгради, че има възможност за обособяването на трета спалня или се предлагат готови четиристайни апартаменти.

„В предишните сгради, които направихме, това бяха първите апартаменти, които продадохме. Затова сега в новата сграда „Сердика“, чиято първа копка предстои, отделихме няколко входа. Всеки вход е отделен на няколко сектори. Има сектор с по-малки апартаменти, които са подходящи за хора, търсещи инвестиция. Имаме и сектори с тристайни, четиристайни апартаменти и дори имаме възможност за обединяване и превръщането им в многостайни. Оказа се, че има доста голямо търсене за тях и малко предлагане. Строят се в момента апартаменти около стотина квадрата с две спални, като най-масово продаваните са между 60 и 100 квадрата“, разкри Петър Сотиров.

Имотният балон е при панелките

Петър Сотиров е категоричен, че не може да се говори за балон при цените на новото строителство. Там цените са формирани на базата на инфлацията, заради постоянно покачващите се цени на материалите и горивата.

„Наблюдаваме тенденция на изравняване на цените на старото с новото строителство. Ако говорим за някаква криза или балон, то тя ще удари старото строителство и панелите. Там може да се наблюдава някаква тенденция на намаляване на цените. При новото строителство предвиждам, че те ще се запазят през следващата година-две“, заяви експертът.

Инвеститорите винаги ще търсят къде да строят.

„Но и инвеститорите станаха малко по-взискателни къде строят не само като район, но и самите парцели. Пазарът го изисква. Когато клиентът изисква от строителя, той самият търси малко по други възможности за строителство. Това, което наблюдаваме е, че всеки иска да строи, където има простор, където може да предложи по-добро качество на своите клиенти. Качеството на строителството се покачва според изискванията на клиентите“, заяви Сотиров и добави, че единственият проблем е в липсата на по-големи имоти, защото се оказва, че е много трудно да се намерят големи апартаменти при новото строителство. „Това е проблемът, който ние разрешаваме в нашите нови сгради“, посочи директорът продажби в „Пулев инвест“.

Качественото строителство – тайната на успеха

Тяхната фирма стартира до месец изграждане на шестата си сграда „Сердика“, която е и най-големият им обект. На други четири им предстои издаването на акт 14, а една сграда е напълно готова. „Сердика взе право на строеж преди няколко седмици. Вече реално започва строителството й. Първата копка ще бъде на 17 юни от 13.00 часа. Всеки, който би искал да види новия проект или е заинтересуван може да заповяда“, заяви Сотиров.

Те работят с клиентите си още преди първата копка. „До момента нашите сгради се капарират още преди първа копка. При последните две сгради преди първа копка имахме капарирани над 60%. В момента на най-голямата ни сграда, чиято първа копка е след месец, вече 40% от нея е заета“, каза той.

Тайната на успеха е в качественото строителство.

„Клиентите са по-взискателни и по-трудно избират имоти. Много по-трудно се доверяват. Когато строителството е напреднало, те могат да видят качеството на материалите, с които строим, качеството на дограмите, тухлите, хидро- и топлоизолацията. Когато те видят всичко това, по-лесно се доверяват на последващия етап на строителство на другите ни обекти“, посочи Сотиров.

Хората, които са им се доверили виждат не само качеството на строителството, но и простора, който има около техните обекти – голямото отстояние около сградите.

„Те така са позиционирани, че следим всяко нещо по време на строителството, изборът на парцели също. В момента, в който видят своя имот почти готов, веднага ни препоръчват на своите приятели или те самите решават да инвестират впоследствие. Много клиенти първоначално купиха по-малък имот, след което го замениха за по-голям. На тази причина се дължи успехът“, разказа Сотиров.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Море, Варна...

28 градуса в неделя

През нощта ще преобладава ясно, а утре до обяд слънчево време, след което облачността ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от северна четвърт. Минимални температури от 12° до 17°, по Черноморието до 19°, максимални между 24° и 29°. За Варна минимална температура 18°, максимална 28°. Вълнение на морето около 3 бала. Температура на..

публикувано на 30.09.23 в 15:40

Уникален костен скиптър е открит при разкопките в Солницата в Провадия

Уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от 5 век пр.Хр., е открит при разкопките, ръководени от проф.Васил Николов в Солницата в Провадия. Скиптърът е открит в гроб с част от скелет на скитския воин, има и железен нож в лошо състояние, ребра от кон, малко кученце и една костенурка. Професор Николов уточни ,че още 4-5..

обновено на 30.09.23 в 15:27

Рибари от Крайморска Добруджа се събраха на пореден протест

Десетки рибари от Крайморска Добруджа се събраха на пореден протест с искане да могат да пускат лодките си през залива „Болата“, без да бъдат санкционирани за това. За кратко е блокираха международния път I-9 на входа за град Каварна.  Рибарите заплашиха, че протестите им няма да спрат, докато исканията им не бъдат чути.  Информация на..

публикувано на 30.09.23 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на сърцето днес във Варна

"Използвай сърцето си, за да знаеш!" Това е мотото на Националната информационна кампания на ДКБ за Световния ден на сърцето, която ще се отбележи в 8 града на страната, включително и във Варна и Бургас. Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден..

публикувано на 30.09.23 в 14:14

Близо 9000 фирми и граждани подадоха коригиращи декларации

Близо 9000 физически и юридически лица са направили корекции в декларираните от тях данни в годишните данъчни декларации, като са подали коригиращи формуляри в НАП. В офиса на агенцията в морската столица от 01.07.2023 г. до момента са подадени над 700 коригиращи декларации. Фирмите и гражданите имат по-малко от три дни – до 2-ри октомври,..

публикувано на 30.09.23 в 13:38

15 тона капачки са предадени до 13 часа

Поредна мащабна акция по предаване на събрани пластмасови капачки за рециклиране и стотинки организира благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" в събота. Чуйте какво каза организаторът на събитието Владислав Николов пред Даниела Стойнова: Средствата ще бъдат използвани за закупуване на втора детска линейка, в помощ на хиляди..

обновено на 30.09.23 в 13:28

Горещини в Испания, Португалия и Южна Франция

Необичайно високи температури бяха отчетени в много райони на Испания, Португалия и Южна Франция. Очаква се горещата вълна да продължи до вторник. Между 5 и 15 градуса по-високи температури от обичайните бяха измерени в Испания и Португалия. На места бяха надхвърлени 35 градуса, сочат данни на метеорологичните агенции. И за..

публикувано на 30.09.23 в 09:47