Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненско училище 60 години без физкултурен салон

Снимка: СУ "Найден Геров" - официален сайт

Без физкултурен салон се обучават децата във варненското Средно училище „Найден Геров”. И така от основаването му преди 60 години. Новопостроеният салон в двора вече две години стои недовършен, а междувременно започна строеж на нов корпус. През изминалия месец родители изразиха недоволството си и от струпани купища чакъл в двора на училището, които са ежедневен източник на прах и мръсотия, вдишвани от учениците във външната част на школото. След активно изразената позиция на родителите и настояване за взимане на мерки, чакълът бил премахнат. Така се стигна до стартирането на онлайн петиция за завършване на физкултурния салон на училището до 15 септември. Тя обедини ръководството на училището, родители, учители и ученици. Тази петиция не е молба. Тя е ясно заявена позиция, че всички ние дружно ще направим и невъзможното, за да дадем добър пример и нов салон на учениците от VII СУ "Найден Геров", гр. Варна! Целта е една - през новата учебна година децата с радост да прекрачат, не само прага на училището си, а и на новия си физкултурен салон!“, споделят инициаторите.

Парите за изграждането на физкултурния салон са близо 1,2 млн. лв. и са били платени 100% авансово, но въпреки това мечтаният от поколения учители и ученици салон не е осъществен. 

Ние не сме страна по договора за строеж на физкултурния салон. Той продължава да е със статут на строеж и вече стана обект на набези - откраднати бяха външните тела на климатиците. А самата сграда започва да се руши от атмосферните условия, защото не е приключена. Това коментира за Ардио Варна директорът на училището Мария Нестерова.


Новоизграденият физкултурен салон на варненското СОУ”Найден Геров” ще бъде завършен до края на годината. Но документалното му приемане зависи от Министерство на младежта и спорта. Това обяви в интервю за Радио Варна през ноември м.г. Иван Даскалов от строителната фирма „Пи Ем Пи Варна” ДЗЗД, която е изпълнител на строежа.

Подписката стартира в Деня на детето. „Даваме тласък на общите усилия в сбъдването на една 60 годишна мечта - училището да си има свой салон! Представете си, ние за това мечтаем... За нещо, което по презумпция и по закон, е трябвало да бъде факт още от самото начало! И за да ни е още по-интересно - преди 2 години Министерството на младежта и спорта вдъхна надежда на деца, родители и учители, че ще им построи салон... ама друг път. Не, ние не искаме да даваме такъв пример на учениците! Не искаме да играят в студ и пек, редувайки се на наличното пространство в двора или, още по-зле, по коридорите на училището, както и да се преобличат по тоалетните, докато бъдещият им недоизграден салон стои изоставен пред очите им, сякаш им се "присмива"! Та нали точно спортът ни учи на дисциплина, постоянство, честност и упоритост и, че щом си казал "Хоп! ", то трябва и да скочиш?“, пишат още родителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11