Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненско училище 60 години без физкултурен салон

Снимка: СУ "Найден Геров" - официален сайт

Без физкултурен салон се обучават децата във варненското Средно училище „Найден Геров”. И така от основаването му преди 60 години. Новопостроеният салон в двора вече две години стои недовършен, а междувременно започна строеж на нов корпус. През изминалия месец родители изразиха недоволството си и от струпани купища чакъл в двора на училището, които са ежедневен източник на прах и мръсотия, вдишвани от учениците във външната част на школото. След активно изразената позиция на родителите и настояване за взимане на мерки, чакълът бил премахнат. Така се стигна до стартирането на онлайн петиция за завършване на физкултурния салон на училището до 15 септември. Тя обедини ръководството на училището, родители, учители и ученици. Тази петиция не е молба. Тя е ясно заявена позиция, че всички ние дружно ще направим и невъзможното, за да дадем добър пример и нов салон на учениците от VII СУ "Найден Геров", гр. Варна! Целта е една - през новата учебна година децата с радост да прекрачат, не само прага на училището си, а и на новия си физкултурен салон!“, споделят инициаторите.

Парите за изграждането на физкултурния салон са близо 1,2 млн. лв. и са били платени 100% авансово, но въпреки това мечтаният от поколения учители и ученици салон не е осъществен. 

Ние не сме страна по договора за строеж на физкултурния салон. Той продължава да е със статут на строеж и вече стана обект на набези - откраднати бяха външните тела на климатиците. А самата сграда започва да се руши от атмосферните условия, защото не е приключена. Това коментира за Ардио Варна директорът на училището Мария Нестерова.


Новоизграденият физкултурен салон на варненското СОУ”Найден Геров” ще бъде завършен до края на годината. Но документалното му приемане зависи от Министерство на младежта и спорта. Това обяви в интервю за Радио Варна през ноември м.г. Иван Даскалов от строителната фирма „Пи Ем Пи Варна” ДЗЗД, която е изпълнител на строежа.

Подписката стартира в Деня на детето. „Даваме тласък на общите усилия в сбъдването на една 60 годишна мечта - училището да си има свой салон! Представете си, ние за това мечтаем... За нещо, което по презумпция и по закон, е трябвало да бъде факт още от самото начало! И за да ни е още по-интересно - преди 2 години Министерството на младежта и спорта вдъхна надежда на деца, родители и учители, че ще им построи салон... ама друг път. Не, ние не искаме да даваме такъв пример на учениците! Не искаме да играят в студ и пек, редувайки се на наличното пространство в двора или, още по-зле, по коридорите на училището, както и да се преобличат по тоалетните, докато бъдещият им недоизграден салон стои изоставен пред очите им, сякаш им се "присмива"! Та нали точно спортът ни учи на дисциплина, постоянство, честност и упоритост и, че щом си казал "Хоп! ", то трябва и да скочиш?“, пишат още родителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Солницата край Провадия с Ден на отворените врати утре

До края на месеца приключват археологическите проучвания в Солницата в Провадия. Това е 19-ия сезон на разкопките, посочи проф. Васил Николов-ръководител на обекта.  През следващата седмица предстои и орто-фото заснемане от Националния институт за паметниците на културата. По традиция утре в Деня на независимостта на България там ще има ден на..

обновено на 21.09.23 в 17:00

С голямо хоро Варна чества Деня на Независимостта

С голямо празнично хоро, в което се очаква да се включат над 800 души, Варна ще почете 115 години от обявяването на Независимостта на България. Програмата на 22 септември започва в 17 ч. с тържествено вдигане на националното знаме и молебен за България на площад „Независимост“. Веднага след това ще тръгне шествие от пл. „Независимост“ - по бул. „Княз..

публикувано на 21.09.23 в 15:40

„Маратон на добротата“ търси малки добротворци

Маратон на добротата организира варненката Виктория Петрова – автор на детски приказки, основател на платформата detskiprikazki.com и майка на двама малчугани. Виктория е инициатор и на няколко благотворителни инициативи, свързани с дарения на книжки за над 50 педиатрични отделения в страната. Как ще заработи механизмът на Маратона на..

публикувано на 21.09.23 в 10:37
архив

Над 1000 души пристигат в Балчик за Международния фолклорен фестивал "Море от ритми"

Над 1000 души, пазители на българския дух и традиции, ще пристигнат в Балчик от 21 до 24 септември, за да се изявят по време на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми". Чуждестранните певци и танцьори са от три държави. На живо ще се представят участници от Румъния. Получени са и две видеа - от Норвегия и Дания, съобщи артистичният директор..

публикувано на 21.09.23 в 10:10

Почистват охранителните канали и дерета във Варна

Започва поетапното почистване и поддържане на участъци от отводнителни канали, дерета, канавки и водостоци на територията на Варна, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Предвидените дейности включват почистване на битови и растителни отпадъци, премахване на паразитна, храстова и суха дървесна растителност и..

публикувано на 21.09.23 в 09:45

Балчик отбелязва 83 години от освобождението си от румънска окупация

С поредица от събития ще бъде отбелязан Денят на освобождението на Балчик от румънска окупация. На 21 септември се навършват 83 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България. Продължилата четвърт век румънска окупация свършва на 21 септември 1940 г.  На този ден генерал-лейтенант Георги Попов влиза в Балчик - първият освободен от..

публикувано на 21.09.23 в 09:05

Напусна ни Тошо Тошев

Днес от този свят напусна журналистът и дългогодишен главен редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев. Той трябваше на навърши 81 години през декември. Почти 60 години е на медийния фронт – във вестниците „Средношколско знаме“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“, „Труд“, „Преса“, БНТ. Автор е и на десет книги. Удостоен е с орден „Стара планина” І степен за..

публикувано на 20.09.23 в 17:45