Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вход свободен и забавления за Деня на бащата във варненски музеи (програма)

| обновено на 06.06.23 в 11:47

С вход свободен, много игри и забавления ще отбележат Деня на бащата, 10 юни, във Военноморския музей и в Парк-музей "Владислав Варненчик" във Варна.

На 10 юни (събота) с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа и много атракции очакват посетителите на Военноморския музей.

Незабравим и вълнуващ старт на лятото очаква всички гости на Музея. Те ще бъдат провокирани да се включат в активности, предизвикващи тяхната бързина, съобразителност и ловкост. Ще се запознаят с професията на водолаза, подготовката и екипировката за гмуркане и ще участват в образователни игри с награди. Предвидено е и време за творческа изява – за онези, които се осмелят да се впуснат в декорацията с жив скандинавски мъх или да изразят вдъхновението си с цвят.

Деца и родители ще се състезават с роботи-бойци, ще разберат от какви елементи са изградени малките машини и как се задвижват, а специален робот ще изстрелва възможно най-надалеч хартиени ракети. Най-малките пък ще се запознаят с историята за Рибко и японския картинен театър Камишибай.

През целия ден посетителите ще очакват г-н Шишеяд и гладната за кенчета г-жа Преса, за които може да донесете непотребни пластмасови бутилки и алуминиеви кутийки, които да рециклираме.

Заедно с любопитните атракции посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“.

ПРОГРАМА

10.00 – 12.00 ч.: Изкуство и декорация от жив скандинавски мъх с „Хоопо арт“;

10.00 – 15.00 ч.: Как се става водолаз с Морски клуб „Приятели на морето“;

10:00 – 18:00 ч.: Да рециклираме заедно с Power Jump

12.00 – 15.00 ч.: Да опознаем роботите и програмирането с Училище по роботика Robopartans;

15.00 – 18.00 ч.: Творческо ателие със Сдружение „Арт-визия“;

16.00 – 18.00 ч.: В света на приказките и японския театър Камишибай с Treehouse.bg – Books & Wooden Toys.

Продължават събитията, посветени на 100-годишнината на Военноморския музей, а следващата интересна среща с историята е през месец август, каза за Радио Варна директорът д-р Марияна Кръстева. Преди това екипът на музея е организирал за поредна година Празника на бащата. Чуйте подробностите:



От 10 до 18 часа на 10 юни с вход свободен ще бъде и Парк-музей „Владислав Варненчик“.
Празникът ще започне със специална демонстрация на умения по пожароприложен спорт. Ще осъществим желанието на всички наши малки и по-големи приятели да разгледат отблизо истински пожарен автомобил. Деца и родители ще могат да се включат в интерактивни игри, демо-уроци на компютър, както и да очакват подаръци и други изненади.

Парк-музей Владислав Варненчик


Любителите на творчеството и изкуството ще изпробват уменията си в грънчарството и изработването на шевици, а търсещите предизвикателства ще разберат какви са изпитанията, които преодоляват скаутите. Те ще се изправят лично пред слаг лента, паяжина, парашут, вървене по стъпки, правене на възли, решаване на загадки, палене на огън чрез магнезиева запалка и памук… Малчуганите ще се забавляват още с комбинираната дисциплина Lazer Run (бягане със стрелба) и ще се упражняват във фехтовка. Ще бъде проведен и мастерклас, разкриващ пътя на себеусъвършенстването и овладяването на силата чрез бойните изкуства.

ПРОГРАМА

10:00 – 13:00 ч.: Стани огнеборец – демонстрация на Школата по пожароприложен спорт „Огнеборец“ към ОДК – Варна;

10:00 – 18:00 ч.: Интерактивни игри, програмиране и алгоритми с училище по програмиране Algorithmics Varna;

10:00 – 16:00 ч.: Скаутски лагер, игри и преодоляване на препятствия със Скаутски клуб „Владислав Варненчик“;

11:00 – 12:30 ч.: Творчество с глина с Етнолагери „Край огнището“;

13:00 – 15:00 ч.: Фехтовка и бягане със стрелба заедно със Спортен клуб „Одесос – 2008“;

13:30 – 15: 00 ч.: Българската шевица – арт работилница с Етнолагери „Край огнището“;

15:30 – 16:00 ч.: „Приказка за Пита“ от Жени Костадинова с Етнолагери „Край огнището“;

16:00 – 18:00 ч.: Тренирай себе си с Клуб по айкидо „Шисейкан“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12