Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отбеляза 46 години от потушаването на пожара на танкера "Ерма"

6
Снимка: Румен Сарандев

С поднасяне на венци и цветя на паметната плоча, поставена в градинката до гаровия площад, днес във Варна бе отбелязана 46-ата годишнина от потушаването на пожара на моторния танкер "Ерма". 






През 1977 г. пожар избухва на танкера „Ерма", който се намира във варненското пристанище. На кораба има хиляди тонове нефт, а гасенето на пожара продължава почти цяло денонощие.

Варна е била заплашена от унищожителен взрив, който, според специалисти, е щял да помете всичко на 2 километра разстояние.

На 22 юни танкерът Ерма пристига във Варна с над 18 000 тона висококачествен либийски нефт. За едно денонощие са разтоварени близо половината.

На 23 юни в 17,35 на кораба се чува мощна експлозия, съпроводена със силен пожар. По късно ще стане ясно, че той е предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор на танкера. При взрива в машинното отделение загиват механикът Александър Бонев и огнярят Никола Николов.

На борда е само една трета от екипажа, извършващи рутинни разтоварни операции. След първия взрив моряците панически напускат кораба, но старши помощник капитанът, с помощта на двама моряци, успява да затвори крановете, по които мазутът тече към бреговата магистрала.

Корабът остава без осветление, унищожени са пожарните и отводнителните помпи. Полупълният танкер се превръща в куп горящ и трещящ метал.

Първи предприемат действия пожарникарите, които са вече на мястото само 10-15 минути след оповестяването им. Пожарът обхваща цялата кърмова част, от единия борд влекачите поливат туловището на горящия танкер, а от другата страна екип от пожарникари се опитва да гаси от брега. В първите няколко часа резултат от гасенето няма.

Мащабите на бедствието са застрашително големи и всички възможни сили и средства са призовани да се включат в борбата с възникналата инфарктна ситуация. Спасителният кораб "Нептун" по това време е ангажиран с осигуряване безопасността на най голямата ежегодна ветроходна регата с чуждестранно участие и се намира край Несебър. Веднага му е наредено да изостави 100-тината ветроходни яхти и с пълен ход да се отправи към Варна.

Стига се и до рискования план на два 100-тонни кран-платформи да се натоварят противопожарни коли и така да се приближат непосредствено до борда на „Ерма". Това става под канонада от взривове от горящото и пушещо туловище на танкера.

След серията от взривове „Ерма" опира дъното и безплодни се оказват опитите да бъдат срязани котвените вериги. Тогава става мощна експлозия. Процесът става неуправляем. Всички плавателни съдове са евакуирани от порта. Тогава от София със самолет пристига началникът на националната Противопожарна охрана.

Появата на генерал Илия Дончев и неговият личен пример вдъхват кураж на останалите и създава условия за организирано осъществяване на операцията по загасяване на пожара. Прокрадва се надеждата, че нощта няма да свърши трагично за града.

На сутринта в действие влизат и водолази, които трябва да изпълнят сложна мисия в горивния танк. Нужни са двама, но няма желаещи. След жребий късите клечки изтеглят Веселин Димов и Пламен Димов. Те атакуват газьоления танк отвътре и успешно запушват цепнатините, подхранващи непрекъснато "нафтовата печка" - огнището на пожара.

По време на операцията е изразходено цялото количество пенообразовател на пожарните служби на областите Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Бургас. До окончателното потушаването на пожара в следобеда на 24 юни педантично броените взривове от Бреговия щаб са 91.

По чудо няма сериозно пострадали при операцията по ликвидиране на пожара. Според полковника от резерва Цанко Ганев обаче, стресът по време на пожара се е отразил на някои от огнеборците и в следващите 3 години са починали 9 от офицерите, участвали в операцията.

9 дни по-късно „Ерма" е преместен от мястото на инцидента. Никога повече танкерът не вижда открито море и отива за резервни части.

След случая с „Ерма" в страната идват представители на пожарните служби от тогавашните социалистически страни, за да се запознаят с опита ни за успешната ликвидация на инцидента. Анализите показват, че при евентуално взривяване на товара на танкера е щяло да бъде пометена всичко в радиус от 2 километра.

Специалистите казват, че надеждата за овладяване на пожара на „Ерма" е била малка, тъй като в световната практика са известни само няколко случая на спасен танкер. А случаят „Ерма" остава в историята като единственият, при който горящ танкер е загасен на територията на пристанище.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на община Аврен излизат на протест срещу безводието

Жители на община Аврен се събират на протест срещу безводието.  Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец Садово и Приселци хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си организаторите от Сдружение с..

публикувано на 18.07.24 в 14:55

Пожар в птицеферма в с. Константиново, изгорели са около 700 животни (обновена)

Два пожара са се възпламенили във варненското село Константиново днес. Сигнал за единия - в селскостопанска сграда, е постъпил в 12.30 часа. Малко по-късно е получен и втори сигнал - за горяща птицеферма в селото. Към момента около 700 пилета са изгорели там, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на полицията в морската столица.  Пожарът е..

публикувано на 18.07.24 в 14:05

На комисия одобриха до 380 хил. лв. за ново оборудване на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в кв. "Аспарухово"

До 380 хиляди лева за ДКЦ "Св. Иван Рилски" да бъдат заложени в бюджета за 2025-а. Това решение приеха след дълго обсъждане съветниците от Постоянната общинска комисия по Бюджет и финанси. Средствата са необходими за купуване на рентген. В момента здравното заведение не разполага с такъв, а рентген е спешно нужен. Припомняме, че в началото на тази..

публикувано на 18.07.24 в 13:34

След пожара: Община Варна подпомага финансово ДКЦ-то във Владиславово

Община Варна ще отпусне средства за пострадалия при пожар диагностично-консултативен център – ДКЦ III в кв. „Владислав Варненчик“. Необходимата сума за възстановяване на щетите е 79 772 лв. без ДДС, стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет, на което съветниците дадоха зелена светлина за финансовото подпомагане. Пожарът избухна..

публикувано на 18.07.24 в 13:27

Държавата обеща помощ за пострадалите от пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради несправяне..

публикувано на 18.07.24 в 13:12

187 години от рождението на Апостола

Десетки варненци се включиха в общоградското честване по случай 187 години от рождението на Васил Левски. Венци и цветя бяха положени на паметника на Апостола на свободата на Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна. Кметът на града Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, командирът на Военноморските сили..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Затварят за ремонт участък от централна варненска улица

Днес и утре – 18 и 19 юли, ул. „Петър Парчевич“ в участъка от ул. „Шипка“ до ул. Шейново“ ще бъде затворен за движение, съобщават от район „Одесос“. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка. От районната администрация уточняват,..

публикувано на 18.07.24 в 12:47