Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си легендарната синоптичка Любка Кумчева

Снимка: БГНЕС

Почина легендарната синоптичка на България Любка Кумчева на 81 г.

Обичана от поколения българи, тя казваше прогнозата времето и работеше за БАН цели 46 години. Работи и в БНТ 20 години.

Започва кариерата си през далечната 1968г. Тогава, още млада служителка в НИМХ, тя спечелва конкурс за тв водеща на прогнозите за времето. „Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата винаги се излъчваше на живо”, разказваше за първите си години като синоптик Любка Кумчева.

След времето, прекарано в БНТ, продължава да работи в Института по метеорология. В БАН работи без прекъсване до самото си пенсиониране. В резултат на дългогодишния си опит като метеоролог е установила, че 85-90% от прогнозите на българските синоптици се сбъдват.

Поклон пред светлата й памет! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се гаси пожар на пристанището в Балчик демонстрират в Седмицата на пожарната безопасност

Тазгодишното издание на Седмицата на пожарната безопасност е от 9 до 15 септември. Сред редицата мероприятия, които ще организира Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик, ще бъде пожаротактическо занятие на 13 септември на порт Балчик, когато местните огнеборци ще покажат как се гасят пламъци, възникнали на пристанище..

публикувано на 02.09.24 в 17:16

Лесна работа: Разходка с куче

Който има куче – знае. Всеки следващ ден е по-вълнуващ от предишния. Започва така. Рано, преди изгрев слънце някой се опитва да ме избута от леглото, след като цяла нощ е полагал неистови усилия да ми внуши, че мястото ми е на земята, докато неговото е тук – горе: да се шири на два персона по диагонал и царствено да изпъва лапички. То,..

публикувано на 02.09.24 в 14:30

Облачно с краткотрайни валежи

Днес облачността ще е променлива, сутринта по крайбрежието по-значителна, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Локално са възможни по-интензивни валежи. През деня валежите постепенно ще спрат, последно по южното крайбрежие, където са възможни и по-значителни сумарни количества дъжд. Около и след обяд ще има повече слънце,..

публикувано на 02.09.24 в 06:02

Православната църква отбелязва Симеоновден

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Християнският празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Преподобният Симеон е роден през..

обновено на 01.09.24 в 15:37

Кралица на киселото мляко в Момчиловци стана варненката Мария Тодорова

Единствената родопчанка Виктория Керменова от Мадан получи снощи наградата на публиката в националния конкурс “Мис Родопи” - кралица на киселото мляко.  Победителка в конкурса и носителка на титлата стана Мария Тодорова от Варна. Тя бе избрана сред 13 красавици от цяла България, които дефилираха снощи на сцената в Момчиловци по време на Фестивала на..

публикувано на 01.09.24 в 10:56

София в готовност за Ед Шийрън

София се подготвя за грандиозния концерт на британската мегазвезда Ед Шийрън, предаде репортер на БГНЕС. Концертът ще се състои на Националния стадион „Васил Левски“ и на него се очаква да присъстват 66 хиляди почитатели на звездата. Ед Шийрън ще изпълни най-големите си хитове на 360-градусова сцена...

публикувано на 31.08.24 в 16:02

Стъпка по стъпка обратно към нормалността, или "животът продължава" по украински

Когато бях по-млад, на всяко семейно събиране баба ми – преживяла Гладомора и Втората световна война - вдигаше наздравица с чашка водка с думите „Да пием за това да не познаете какво е глад и война !“. Докато разказва това, Сергий Гуцалюк – пенсиониран военен ветеран от Одеса - носталгично се усмихва. В рамките на няколко години той..

обновено на 31.08.24 в 16:02