Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Водата се превърна в сълзи“ - изложба скулптура на Галина Станева

На 19 юли от 17.30 часа във варненската Галерия 8 се открива петата самостоятелна изложба на Галина Станева, която е част от поредното издание на Фестивала „Август в изкуствата“. Скулптурните творби показват нова тенденция в развитието на този талантлив автор и по своеобразен начин са рефлекс на годините, в които живеем.

Изложбата може да бъде видяна до 20 август.

За новите си работи Галина Станева казва: “Новината, че хора умират не само от военните действия, но и от глад и жажда, разтърси съзнанието и душите на много хора по света. Това събуди в мен асоциацията как цялата хидросфера на планетата се превръща в сълзи, а сълзите са единствената вода. Изчезват морета, реките, езерата, блатата, ручеите, подпочвените води, водопадите спират, изворите пресъхват. Вълната от съпричастност, която се събуди в съзнанието, душите и действията на много хора в България и в световен мащаб се изля с огромна сила. Думи като „съпричастност“ и „съчувствие“ върнаха своето значение на морални ценности. Да гледаш на света през мъката на другите предизвика у хората страх от заплахата и възмущение, но и желание да помагат. Използвах сълзата като символ и обект, през който се вижда различно. Тя е тъгата, но и чистотата на човешкото сърце. Искреността, с която се преживяват трудностите, но и радостите.”

Светлана Вълкова разговаря с Галина Станева:


Галина Станева e родена и работи във Варна. От 2009 г. е член на Съюза на българските художници, а от 2007 г. - Член на Сдружение на варненските художници. През 2004 – завършва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, магистър, специалност: изящни изкуства – скулптура, в класа на проф. Величко Минеков. Участва в международни и национални изложби и кураторски проекти. Има 10 самостоятелни изложби, от тях 4 в Галерия 8 и е носител на пет национални награди.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията на лауреатите от НК "Българските архитектурни паметници в макети", Варна 2024

При ученици от Варна, Мадан и Велико Търново отидоха специалните награди от Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, Варна 2024 Специалните награди от XIII издание на Националния конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ отидоха при ученици от Варна, Мадан и Велико Търново . Официалната церемония по награждаване..

публикувано на 02.03.24 в 16:53

Концерт на ансамбъл "По пътя на музиката" представя класически композитори от XIX век

В търсене на нови музикални преживявания няколко инструменталисти от Варна решават да отворят нова страница в културния живот на града. Това са Симона Донова (флейта), Филип Тахмисян (обой), Радостин Златинов (кларинет), Константина Тодорова (фагот), Илия Колев (валдхорна), Симона Велкова (цигулка), Ивайло Ангелов (виола), Нора Калчева..

публикувано на 02.03.24 в 15:40

С изложбата „Родена край Одрин“ при голям интерес се откри творческият сезон в обектите на ИМ - Балчик

На 1 март беше открита първата изложба в обектите към Исторически музей – Балчик. „Неслучайно сега, в  навечерието на Националния ни празник Трети март“ – покани жители и гости директорът на балчишкия музей Радостина Енчева да се възползват от възможността до 22 април да разгледат изложбата от снимки и макети, свързани с историята на Българската..

публикувано на 01.03.24 в 17:11

"Непознатите писма на Райна Попгеоргиева" представя д-р Ивета Рашева във Варна

Книгата "Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ на д-р Ивета Рашева ще бъде представена навръх Националният празник на България, 3 март, от 14:00 ч. в Музея на Възраждането във Варна. Това е втора книга за авторката, която отново решава в паметен за историята ни ден да направи предствяне на новия си проект.  В книгата са представени 34..

публикувано на 01.03.24 в 15:37

Пътеводител „Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ представят във Варна

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Каталогът-пътеводител, както го нарича д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския мусей във Варна, е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея...

публикувано на 01.03.24 в 15:12

"Дълбоки знаци от премълчаваната летопис" от Иван Момчев - една разходка в миналото...

В Арт салона на Радио Варна от 18 часа днес ще бъде представянето на книгата "ДЪЛБОКИ ЗНАЦИ от премълчаваната летопис" от Иван Момчев.  "Давам си сметка, че това не е академичен труд, не е и еретическа проповед. Книгата е по-скоро една разходка в миналото, резултат на проникновение, вдъхновение. В крайна сметка става дума за един разказ. Защото..

публикувано на 01.03.24 в 12:25

Военноморският музей с нов каталог

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в..

публикувано на 29.02.24 в 16:00